hren

PROJEKT AGLOMERACIJE KAŠTELA - TROGIR
Kaštelanski vijećnici na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća dali su suglasnost predstavnicima Grada Kaštela da potpišu ugovor  o partnerstvu na projektu „Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture Aglomeracije Kaštela – Trogir“, zajedno s gradovima i općinama Trogir, Split, Okrug i Seget, a koji je preduvjet sklapanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, što bi trebalo uslijediti 3. listopada u Splitu.

Gradovi i općine Kaštela, Split, Trogir, Seget i Okrug tako će postati partneri korisniku projekta, poduzeću Vodovod i kanalizacija, a financiranje 1,4 milijarde kuna teškog projekta,  osigurat će se u 70-postotnom iznosu ili 803 milijuna kuna iz sredstava Europske unije, odnosno Kohezijskog fonda, dok će se preostalih 30 posto ili 347 milijuna kuna financirati nacionalnim sredstvima.

Realizacijom projekta Aglomeracije Kaštela – Trogir 99 posto domaćinstava bit će priključeno na vodovodnu mrežu, a na kanalizacijski sustav njih 97 posto. Čak 59 posto  od ukupnog projekta realizirat će se na području Kaštela, a kako je vijećnike informirao voditelj projekta Danijel Dujmović iz Vodovoda i kanalizacije, projektom će se na području Kaštela izgraditi ukupno 110 km kanalizacijske mreže, 45 km novog vodovoda te će se rekonstruirati 20 km postojećeg vodovoda.

- Projektom će se osigurati nešto manje od pet tisuća novih kanalizacijskih te tisuću novih vodovodnih priključaka. U ovom trenutku izašao je natječaj za izgradnju mreže južno od ceste D8, najveći od tri natječaja koja će se provesti za Kaštela, težak više od 200 milijuna kuna.  Njime će se obuhvatiti oko 60 km kanalizacije. Potom će uslijediti natječaj za područje Kambelovca, Gomilice i Sućurca poviše magistrale, gdje su planirani, osim na kanalizaciji i radovi na vodoopskrbi, sve skupa vrijedno 80 milijuna kuna te treći dio natječaja za preostala područja, gdje će radovi težiti 96 milijuna kuna – kazao je Dujmović.

Vesna Mašić, voditeljica Službe investicija i izgradnje u VIK-u naglasila je da je rok za dostavu ponuda na objavljeni natječaj kraj listopada, nakon čega slijedi mogućnost žalbi te da se iz tog razloga ne može utvrditi točan datum početka radova. No, rok za dovršetak radova na projektu službeno je prosinac 2023. godine.
Mašić je navela kako će u realizaciji projekta VIK-u biti potrebna sva pomoć Grada i građana te da će, s obzirom na gusto naseljena područja te sve veći razvoj turizma, kada bageri „krenu u akciju“ biti potrebno dodatno strpljenje i razumijevanje za radove koji se budu odvijali.

Rok i penalizacija

Polemiku među vijećnicima izazvao je navedeni rok dovršetka projekta, a svi su bili složni kako će rok do kraja 2023. godine biti nemoguće ispoštovati s obzirom na praksu pa su pojedini vijećnici spomenuli čak i kraj 2028. godine kao mogući rok završetka cijelog projekta.

Ugovor o partnerstvu donosi prava i obveze partnera na projektu, između ostalog i financijsko sudjelovanje partnera, pri čemu će se lokalna komponenta financirati iz sredstava dosadašnje naknade za razvoj, koja je odnedavno usmjerena na Aglomeraciju, a solidarno je plaća nekoliko jedinica lokalne samouprave. Upravo financijska komponenta ugovora, odnosno mogućnosti penalizacije, koja se odnosi na moguće propuste, dio je ugovora koji su kritizirali pojedini oporbeni vijećnici.
Prema objašnjenju, penalizacija se  ne odnosi na rokove, već se odnosi na sistemske propuste za koje će se ista plaćati iz nacionalnih sredstava te ostale propuste za koje bi se penali plaćali iz sredstava lokalne zajednice. Eventualni propusti za koje bi Grad Kaštela mogao u tijeku realizacije projekta platiti i do 50 milijuna kuna, tako su bile najveće zamjerke vijećnika SDP-a na ugovor o partnerstvu, a posebno su naglasili kako prema istom ugovoru VIK ne preuzima nikakav rizik.
Predstavnici Vodovoda i kanalizacije, vijećnike su izvijestili kako je  u tijeku inicijativa za osnivanjem fonda za takve situacije, iz kojeg bi se plaćala eventualna penalizacija na teret lokalnih zajednica.

Unatoč primjedbama, za davanje suglasnosti glasali su svi vijećnici, uz obrazloženje kako se radi o jednom od najznačajnijih projekata za razvoj i uređenje komunalne infrastrukture te je svima u interesu da realizacija projekta prođe u skladu s planiranim.
Posebno je naglašeno kako će Grad Kaštela svojim sredstvima osigurati provedbu radova na kanalizacijskom sustavu i za područja koja iz nekog razloga nisu ušla u projekt Aglomeracije, poput dijela Brižina. Ovom prilikom pozvani su i svi oni, kojima su kanalizacijski kolektori prošli u blizini kuća, a zbog potrebe za dodatnim iskopima, za koje trenutno nemaju dovoljno financijskih sredstava, još nisu priključeni na novi sustav, da se jave u Gradsku upravu kako bi zajednički pronašli odgovarajuća rješenja.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij