hren
 
Ulaz u dvorac obitelji Rušinić, poznat po tome što je u njemu živio tragični junak legende o Miljenku i DobriliPrigodnom svečanošću u perivoju dvorca Rušinac u Kaštel Lukšiću vlasništvo ovog dvorca simbolično je preneseno na grad Kaštela.
Milivoj Grgin i njegova supruga Marija svoj dio dvorca i perivoja, u kojem su proveli 40 godina zajedničkog života, posebnim ugovorom darovali su narodu Kaštela. Zauzvrat, Grad Kaštela će skrbiti o ovo dvoje 80-godišnjaka, ali i o samom dvorcu. Prema planovima Kaštela, u dvorcu Rušinac će se formirati izložbeni prostor, a postat će i mjesto raznih kulturnih događanja.
Inače, ovaj dvorac obitelji Rušinić poznatiji je po tome što je u njemu navodno živio Miljenko, tragični junak ljubavne legende o Miljenku i Dobrili. U samoj blizini dvorca Rušinac nalazi se crkvica sv. Ivana Krstitelja gdje su pokopani ovo dvoje mladih ljubavnika.
Uz nazočnost brojnih štovatelja kaštelanske povijesne i kulturne baštine, prigodnu spomen-ploču, kao uspomenu na čin darovanja, otkrio je kaštelanski gradonačelnik Ante Sanader.
U prigodnom programu nastupila je glazba "Zrinjski" te KUD "Ante Zaninović".

KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij