hren
 

ZAPOČINJE NOVA ERA PRIKUPLJANJA OTPADA
Prvih dvije tisuće spremnika za miješani komunalni otpad pristiglo je u gradsku komunalnu tvrtku Zeleno i modro, čiji će ih djelatnici, u suradnji s djelatnicima Vlastitog pogona, od ponedjeljka, 9. rujna započeti dijeliti domaćinstvima u Kaštel Sućurcu.

Prema utvrđenom rasporedu, individualne spremnike prvo će dobiti domaćinstva na sjeveroistoku Sućurca i to u ulicama Gorice, Čaval, Zagorska ulica,Ledine, Donatova ulica, Ulica Vrilo, Nova ulica, Kacetine Stinice, Put Vitrenice, Put Smoljevca, Put kave, Ivana pavla II do br. 76 i druge.

Djelatnici će spremnike domaćinstvima dostavljati u poslijepodnevnim satima, svakim radnim danom i subotom, a građani će imati obvezu potpisati revers o preuzimanju spremnika. Isto tako, odmah na terenu vršit će se i „uparivanje“ spremnika s domaćinstvom, jer su spremnici čipirani i s mogućnosću GPS lociranja.
Ovisno o tome, kako su se izjasnili u izjavama koje su dostavljali u tvrtku Zeleno i modro prije približno godinu dana, domaćinstvima će se dijeliti spremnici kapaciteta 80, 120 ili 240 litara.
Nakon što podijele spremnike na određenom području, zbog čega je važno da svi korisnici preuzmu svoje spremnike, s istog područja uklonit će se dosadašnji zajednički spremnici, odnosno kontejneri.
Važno je napomenuti da će građani dobiti obavijest o rasporedu, odnosno danima, kada će djelatnici tvrtke Zeleno i modro individualne spremnike prazniti, što će se obavljati dva puta tjedno.

Dugotrajan posao

Nakon što podijele spremnike na navedenom području, djelatnici Zeleno i modro nastavit će podjelu i u drugim područjima Sućurca poviše magistrale, a potom i uz Cestu dr. Franje Tuđmana, a usporedo s tim područjima započet će podjela u Kaštel Štafiliću, o čemu će nadležni obavijestiti građane.

- Naručeno je sedam tisuća spremnika za miješani komunalni otpad i čim se podijele ove prve dvije tisuće, postepeno će pristizati  i preostali dio. Podjela spremnika nije jednostavan posao i ne očekujemo da će biti gotov za nekoliko mjeseci, ali do kraja sljedeće godine velika većina kaštelanskog područja trebala bi biti „pokrivena“ ovim individualnim spremnicima – kazao je direktor Zeleno i modro Alen Lučić.

Treba naglasiti da domaćinstva koja se nalaze na lokacijama i u objektima gdje nemaju mjesto za individualne spremnike ili su lokacije nepristupačne za odvoz otpada, a uglavnom se radi o starim jezgrama, svoj miješani komunalni otpad i dalje će odlagati u zajedničke spremnike.

- Planiramo te zajedničke spremnike preraspodijeliti kako ih na jednoj lokaciji ne bi bilo previše te kako se ne bi stvarali mali deponiji. U međuvremenu radimo i na iznalaženju lokacija i planiranju ukopanih kontejnera, koji bi trebali biti konačno rješenje za ta područja – naveo je Lučić.

Vrećice umjesto spremnika za papir i plastiku

Iako je bilo najavljeno da će građani uz spremnike za miješani otpad, koje financira Grad Kaštela, dobiti i spremnike za odvojeno prikupljanje papira i plastike iz Fonda za zaštitu okoliša, spremnici za odvojeno prikupljanje ipak neko vrijeme još neće stići na kaštelanske adrese, ali ni na adrese drugih građana u Hrvatskoj jer je došlo do poništenja raspisanog natječaja od strane Fonda. Pretpostavka je da se novi natječaj neće provesti niti završiti prije proljeća.
Do tada će gradska komunalna tvrtka građanima s individualnim spremnicima, dijeliti plastične vrećice od 120 litara, u koje će građani moći odvojeno prikupljati papir i plastiku, a o odvozu te vrste otpada građani će na vrijeme biti obaviješteni


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul