hren
 

U posebnom dijelu programu ovogodišnjeg 76. Venecijanskog filmskog festivala, film „Sipa i bob“ dobio je nagradu za najbolji kratki film u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta.  Autor nagrađenog filma je Jere Gruić, koji je zajedno sa svojom suprugom Lanom (zaslužnom za ilustracije u filmu), snimio ovu hvalevrijednu gastronomsku priču. 

Film prikazuje živopisne kadrove prepoznatljive pučke „Fešte o' boba“ u Kaštel Kambelovcu te sve ono što smo željeli znati o sipi i bobu, tradicionalnom jelu koje je dugi niz godina bilo prepoznatljivo kao „sirotinjska spiza“. Danas će se pak mnogi vrhunski kuhari, gastronomski znalci i povjesničari složiti da je sipa i bob sveprisutna u visokoj gastronomiji posljednjih godina. Ova senzacionalna gastronomska tema je zasigurno potvrdila nezamjenjivost sipe i boba u kaštelanskoj kulturi, tradiciji i identitetu.

Kratki film „Sipa i bob“ je snimljen u sklopu projekta ArTVision+, financiranog iz programa Interreg Italija-Hrvatska, kojeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji provodi Javna ustanova RERA S.D. Ideja projekta ArTVision+ temelji se na novom, inovativnom konceptu promocije zajedničkog turističkog proizvoda pri čemu se potiče korištenje kulture u turističke svrhe, a tim se ujedno kulturna baština pojedinih područja oživljava i čuva od zaborava.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij