hren
 

Ove subote navečer, na Jurića lokvi u selu Bogdanovići, svi koji su pristigli na 9. Festival ojkavice imali su priliku čuti stihove poput „Mala moja dođe li do čega nisan ti ga ugonija svega.“ A mala odgovara: “Dođi dragi pa mi ga zaprdi da se moje tilo ne usmrdi“....

Radi se o tek jednom od 15-ak tisuća deseteračkih stihova koje je s ciljem očuvanja tradicionalne ojkavice,gange,rere i bećarca tijekom 72 godine svog života napisao Pero Matas iz Kladnjica, koji se, iako živi u Splitu, ne odriče svojih korjena,sela, Zagore i stoljetne pisme...

Na Jurića lokvi u subotu je sve bilo u znaku ojkavice i tradicijske kulture i 9. Festivala ojkavice, koji je i ove godine organizirala udruga ˝Ajmo zapivat˝ i njen predsjednik Mate Jurić, uz pokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske Županije i Grada Kaštela.

Festival ima za cilj ponovo oživjeti običaj pjevanja u Bogdanovićima, gdje je na Jurića lokvi svakodnevnica bila da se momci i cure sastaju i pjevaju, iz tih sastajanja izrasli su mnogi sretni brakovi, a taj je običaj je, kako navodi Mate Jurić, nestao proteklih desetljeća.

- Nažalost, mlade generacije ne znaju više ojkati, a upravo želja da održimo tradiciju i približimo mladima ove naše običaje vodila me prilikom organizacije festivala na kojem su sinoć pjevala i djeca što mi je posebno drago. To je dokaz da ojkavica,rera i ganga neće izumrijeti, a dokaz su maleni Nikola, Lovre i Mirela- kazao je Jurić.

Na festivalu je ove godine nastupilo tridesetak poklonika ovog prastarog pjevanja s  područja antičke Dalmacije, a osim njih festivalska događanja uveličali su i Pučki pivači iz Kaštel Sućurca, ženska vokalna skupina Kaštelanke, prijatelji ojkavice iz Divojevića sa diplarom Markom Matasom, najstarijim sudionikom festivala koji je na pragu osamdesete godine.

Publiku su ove večeri zabavljali i članovi KUD-a Labišnica iz Seget Vranjice, Kud Srce Zagore te brojni pučki pivači,guslari i diplari.

Osim pjevanja bilo je tu i zanimljivih starih igara, pa su tako i žene i muškarci snage odmjerili u gađanju čaša sa tri metra udaljenosti.

A oko sokolovo i spretnu ruku imala je ove večeri Anamarija Jerčić koja je u jednom gađanju pomela čak sedam od deset čaša, dok je u moškoj konkurenciji najspretniji bio Šime Parčina sa srušenih šest meta.Organizatori su ih nagradili domaćim pršutima.

Večer pod vedrim nebom na Jurića lokvi vodila je Željka Perdić, a fešta uz tradicijsko pivanje nastavljena je do sitnih jutarnjih sati.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij