hren
 

MISNA SLAVLJA I PUČKA FEŠTA U ČAST SVECA ZAŠTITNIKA MJESTA
Mnogobrojni vjernici i štovatelji sv.Felicija, svetim misama i pučkom feštom na mjesnom brcu, svečano su obilježili blagdan ovog kršćanskog mučenika i jednog od zaštitnika Kaštel Staroga, koji se slavi 30. kolovoza,.

Uoči samoga blagdana, na blagdan sv. Ivana Krstitelja čije ime ova župa i nosi, u istoimenoj crkvi otvorena je i raka sv. Felicija te održano misno slavlje koje je predvodio novi župnik Kaštel Starog don Franko Prnjak, zajedno s don Mislavom Hodžićem, rodom upravo iz ovog mjesta.

Svečano misno slavlje, baš kao i na sam blagdan, uveličao je i mješoviti zbor župe Kaštel Stari, nakon kojeg je u organizaciji štovatelja sv. Felicija održana i tradicionalna Pučka fešta.

Uz domaću spizu i muziku uživo Starosejani i njihovi gosti uživali su do kasno u noć, a kako i ne bi kad su vrijedne ruke štovatelja sv. Felicija uz pomoć članova bratovšine sv. Jurja i glavnih kuhara Ante Birčića i njegovog sina Mateja, od ranog poslijepodneva pripremali ukusni teleći rižot od pedesetak kilograma mesa i četrdeset kila riže, koji je brzo planuo.

-Želja nam je održati ovu tradiciju, koji neki podržavaju, a neki ne, u čast našeg zaštitnika sv. Felicija, ali i pok. Vjeke Ečića, koji je uvijek bio tu s nama – kazao nam je puneći tanjure ukusnim rižotom Birčić senior.

Staroseljani posebno štuju sv. Felicija od davnina,  jer su prema predaji brojni vjerenici upravo zagovorom ovoga sveca dobili duševno i tjelesno zdravlje, pa se i njegova raka otvarala za ovaj blagan ili  na traženje mještana koji su ga molili za ozdravljenje, o čemu svjedoče brojne zavjetne pločice koje su vjernici ostavljali na njegovom oltaru u crkvi Sv.Ivana Krstitelja.

Kako je bilo na fešti u čast ovog sveca mučenika pogledajte u fotogaleriji našeg Jakova Sučića.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij