hren
 

Sinoptička situacija počet će se mijenjati od ponedjeljka. Zbog toga će biti znatno više oblaka nego zadnjih dana

Ovog se tjedna opraštamo od klimatološkog ljeta. Prvog dana rujna zakoračit ćemo u klimatološku jesen, a jesen će i kalendarski početi jesenskom ravnodnevnicom 23. rujna u 8 sati i 50 minuta.

Nema nikakve sumnje, ljeto za nama bilo je znatno toplije od višegodišnjeg prosjeka. Dva vrhunca ljeta dogodila su se zadnjih dana lipnja i u drugoj dekadi kolovoza. Nekoliko kišnih “epizoda” zaslužno je da aktualno ljeto neće biti sušno u klimatološkom smislu, usprkos relativno sušnom kolovozu.

I posljednji dani kolovoza prolaze u znaku natprosječne topline. Tako su jučer dijelovi Dalmacije zabilježili vrlo vruć dan. Primjerice, najviša dnevna temperatura zraka u Kninu i Metkoviću bila je 35°C, a u Imotskom 36°C.

Zanimljivo, dijelovi Dalmacije jutros su bili među najhladnijim u zemlji. Sinj je jutros s 13°C bio najhladniji u Hrvatskoj! Uz obalu su minimalne temperature bile od 20 do vrlo toplih 25°C.

Do kraja ovog tjedna u većini predjela bit će stabilno.

Danas nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Popodne je uglavnom u pograničnom području s BiH moguć slab i prolazan pljusak s grmljavinom. Na moru i uz obalu će puhati slab maestral. Najviše dnevne temperature zraka od 30 do 35°C.

U petak pretežno sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. U drugom dijelu dana lokalno pojačan razvoj naoblake koji će u Zagori i ponegdje na sjeveru Dalmacije donijeti slabe i prolazne grmljavinske pljuskove. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab maestral. Vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 36°C.

Pretežno sunčano bit će i u subotu. Popodne je tek ponegdje uz granicu s BiH moguć slab pljusak s grmljavinom. Puhat će slab dnevni vjetar, a danju će se zadržati vruće, u nekim dijelovima Zagore moguće i vrlo vruće. Slično će biti u nedjelju.

Sinoptička situacija počet će se mijenjati od ponedjeljka. Zbog toga će biti znatno više oblaka nego zadnjih dana, prvo na sjevernom, zatim srednjem Jadranu. Već ujutro mogući su kiša, pljuskovi i grmljavina na sjevernom Jadranu, a do kraja dana ponegdje i na srednjem. U Dalmaciji će zapuhati slabo jugo, a na sjevernom Jadranu krajem dana jaka do olujna bura. Bit će malo svježije.

Prodor s burom i malo kiše u utorak će se proširiti na cijelu Dalmaciju, a trebalo bi dodatno osvježiti. U srijedu i četvrtak trebalo biti ponovno biti sunčano i nešto toplije nego u utorak, ali se vrućine više ne bi trebale vratiti u Dalmaciji. Osvježenje ćemo najviše osjetiti u noćnim i jutarnjim temperaturama zraka.

Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij