hren

SVETE MISE I PUČKA FEŠTA U ČAST JEDNOG OD ZAŠTITNIKA MJESTA
Štovatelji sv. Felicija, u povodu blagdana ovog sveca mučenika i jednog od zaštitnika Kaštel Starog, ovog petka,  30. kolovoza organiziraju veliku Pučku feštu. Početkak je najavljen u 20 sati, a svi koji dođu na starosejsko brce moći će uživati  u domaćoj spizi i glazbi uživo, ukoliko žele i pripomoći samoj organizaciji pripremom kolača i slastica koje mogu donijeti  prije samog početka.

Uoči blagdana, u četvrtak 29. kolovoza, na blagdan sv. Ivana Krstitelja u  staroj župnoj crkvi u 19 sati služit će se sv. misa, kada će biti otvorena i raka sv. Felicija. Na sam blagdan ovog sveca mučenika, 30. kolovoza svete mise su na rasporedu u 8 te u 19 sati svečana sv. misa, koju će uveličati i župni zbor.

Staroseljani posebno štuju sv. Felicija od davnina,  jer su prema predaji brojni vjerenici upravo zagovorom ovoga sveca dobili duševno i tjelesno zdravlje, pa se i njegova raka nekada otvarala upravo na traženje mještana koji su ga molili za ozdravljenje, o čemu svjedoče brojne zavjetne pločice i štapovi koje su vjernici ostavljali na njegovom oltaru u crkvi Sv.Ivana Krstitelja ili za ovaj blagdan.

Njegovo tijelo iz Rima u Kaštel Stari brodom je preneseno 1804. godine zahvaljujući mještaninu, franjevcu konventualcu Vicku Puljasu, o čemu svjedoče apostolsko pismo pape Pija VII.kao i računi crkvenih troškova  i milostinja sakupljena za određene potrebe.

Sv. Felicijo rođen je u Italiji, a svoju mučeničku smrt podnio je u vrijeme cara Dioklecijana 30. kolovoza 304. godine. Po zvanju bio je rimski vojnik, a još kao dijete prigrlio je kršćansku vjeru, no za odmazdu, jer nije htio prinositi žrtve rimskim bogovima, rimski prefekt Drago naredio je da mu se odrubi glava.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij