hren
 

ODREDBA STARA DESETLJEĆIMA
Proteklih mjesec dana društvene mreže, kao i stranice brojnih medija u Hrvatskoj pune su napisa o zabrani vješanja rublja na tiramolima, pa je ova tema postala nezaobilazna u mnogim razgovorima, angažmanima, otvaranju grupa podrške na društvenim mrežama gdje Dalmatinci nastoje pokazati onaj svoj urođeni dišpet, a uskoro bi se, kako stvari stoje, mogli organizirati i prosvjedi... no je li sve baš tako?

Vijest o komunalnim odlukama koje su usvojili pojedini gradovi i općine tijekom ove godine, a uglavnom se radi o mjestima na obali, koje sadrže odredbu o zabrani vješanja rublja i drugih predmeta na prozorima i drugim djelovima objekata koji su izloženi prema javno prometnim površinama, aktualizirao je netko od medija, a u nedostatku vlastitih ideja, kako Dalmatinci kažu,na baketinu su se uhvatili i brojni drugi mediji,  pa su tiramoli postali glavna vijest i tema.

Među gradovima koji u svojim odlukama o komunalnom redu imaju odredbu o tiramolima, najčešće se spominju upravo Kaštela.
Kako se u pojedinim napisima navodi, Kaštela su, uz Šoltu, Rijeku, Mljet, Zadar i neke druge gradove svoje Odluke o komunalnom redu uskladili sa  Zakonom o komunalnom gospodarstvu iz prošle godine te između ostalih, unijeli i odredbe o zabrani tiramola, popularnog načina sušenja robe na otvorenom na otocima i obali. Ova tvrdnja stvara dojam da su odredbe o tiramolima nešto novo u odlukama o komunalnom redu, što nije točno, jer u većini navedenih gradova postojale su i u starim odlukama. Primjerice u Kaštelima takva odredba postoji i u Odluci iz 1995. godine, a iz razgovora s nekim djelatnicima iz komunalnog resora, tiramoli su djelomično bili ograničeni i u propisima splitske općine i prije rata.

Svih tih godina, na području Kaštela nije napisana niti jedna kazna za sušenja rublja na tiramolima, a kako su i prije više od dvadesetak godina nadležni tvrdili, odredba se u Odluci o komunalnom redu nalazi prvenstveno iz razloga prevencije, odnosno da se nadležnima stvori mogućnost postupanja u eventualno ekstremnim situacijama.

A da se takve, ekstremne situacije znaju događati, u Kaštelima su se ponekad mogli uvjeriti sudionici pojedih manifestacija, kada  bi publici nad glavama visile nečije gaćice, čarape, posteljina. Neki od zadnjih takvih primjera zabilježeni su u godinama ranije u Gospojskoj štradi, pokraj Kaštilca ili na Igrišću. Treba napomenuti da ni tada nisu napisane kazne već se s vlasnicima tiramola i rublja pokušao postići dogovor o uklanjanju za vrijeme događanja.

- Sušenje odjeće, rublja i posteljine na otvorenom prostoru samo je jedan mali segment kojeg obuhvaća Odluka o komunalnom redu koju su gradski vijećnici usvojili na zadnjoj sjednici 1. srpnja ove godine. Sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu jedinice lokalne samouprave moraju propisati odredbe o uređenosti naselja, a među odredbama je i predmetna odredba. Ova odredba postojala je i u bivšoj Odluci o komunalnom redu.
Komunalni redari  provode nadzor o uređenosti naselja i često imaju pune ruke posla po pitanju ilegalnih deponija, različitih fekalnih ispusta u potoke, nepropisnog držanja kućnih ljubimaca i ostale komunalne problematike, pa bi i angažman građana, umjesto na temi tiramola, trebao biti veći  na uklanjanju upravo tih problema. Jer prijava i  kazni za tiramole do sada nije bilo, a vjerojatno ih i neće biti jer će se iste primjenjivati samo na ekstremne situacije koje radikalno utječu na funkcioniranje grada.
Iako svi mi na tiramole gledamo kao na svojevrsni kolorit mediteranskih gradova, oni ipak pomalo, pod naletom modernih pomagala, poput sušilica za rublje ili stalaka, nestaju iz naših štrada i kala – komentar je koji smo dobili od pročelnice Marije Pelivan te glasnogovornice Grada Ine Dukan.

U zaključku ove teme ostaje nam pozvati građane da energiju i dišpet uključe u borbu protiv puno većih problema u komunalnom neredu grada podno Kozjaka. Jer problema ima, a otkloniti ih, uz nadležne, mogu samo oni koji ih i stvaraju, građani Kaštela.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij