PRIČA IZ KAŠTELA
Kada je prvog dana srpnja zbog odrona zemlje, u prometnoj nesreći potpuno uništena cisterna DVD-a Kaštel Gomilica, koja je vodom opskrbljivala kaštelanska kućanstva u sjevernom dijelu grada, aktualiziralo se pitanje uređenja, ali i pitanje sigurnosti ulice Put Gajina u Kaštel Gomilici, a među onima koji su pokrenuli ta pitanja je i tamošnji stanovnik Mladen Orlić, koji je nakon mjesec i po dana određene savjete i pomoć potražio  i u resornom Ministarstvu.

Samo nekoliko dana nakon navedenog događaja Orlić se obratio nadležnima u Gradskoj upravi Kaštela te od njih zatražio odgovore o načinu kako građanima tog dijela Kaštel Gomilice osigurati pitku vodu. Pri tome je naveo podatak kako zamjenska cisterna nije dostatna za potrebe jednog kućanstva dulje od deset dana, a da vatrogasci iz Sućurca odbiajju velikom cisternom dovesti vodu u Put Gajina, upravo zbog stanja ceste.
Od pročelnice za komunalu Marije Pelivan Orlić je tada dobio odgovor kako se Grad uključio u nabavku nove cisterne za DVD Gomilicu.
U svom obraćanju Orlić je također naveo da se slaže s vatrogasima iz Sućurca jer se radi o ulici, odnosno putu s nizom problema, od prvog skretanja na kojem je vidljivo da kamioni tuda ne bi trebali prolaziti, preko činjenice da je put na jednom dijelu davno saniran izgradnjom zida od nekih desetak metara, ali ostatak puta je načet urušavanjem pa je zid potrebno produžiti, do situacije da u konačnici  cijeli put leži na potoku koji nikad nije uređen te u slučaju večih oborinskih voda jedan dan bi stanovnici mogli ostati odsječeni.

- Na koji način Grad može pomoći u sanaciji ovog dijela puta – bilo je sljedeće Orlićevo pitanje, na koje je od pročelnice dobio odgovor  kako u navedenoj situaciji treba napraviti potporni zid i sanirati cestu, a budući da se radi o većoj investiciji sredstva moraju biti planirana u proračunu Grada i eventualno u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture  koji donosi Gradsko vijeće te kako je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose što je također otegotna okolnost.

Nakon toga uslijedilo je još nekoliko upita u kojima Orlić stavlja naglasak na nekoliko kategorija koje su bitne u cijeloj temi, a to su sanacija nerazvrstane ceste i postavljanje sustava za odvodnju oborinskih voda.

Zaštita od mogućih posljedica

- Obzirom da se cesta u jednom dijelu pruža preko potoka, prirodnog sliva oborinskih voda, odgađanje sanacije može dovesti do situacije u kojoj ćete morati pristupiti sanaciji jer će cesta ispasti iz funkcije. Obzirom da spominjete planiranje, pretpostavka je da trenutni gradski budžet nije predvidio ovu sanaciju za 2019. godinu.  Pitanje je da li je odjel  zadužen za održavanje i planiranje uopće bio upoznat sa ovim problemom?
Oštećenja na cesti ukazuju da je klizište aktivno te promet po ovoj ulici ugrožava imovinu i živote naseljenih u ulici Put Gajina – kazao je Orlić te posebno naglasio kako je njegov kontakt s Gradom, osim ukazivanja na postojeći problem i svojevrsna pravna zaštita u slučaju da dođe do nekog  neželjenog incidenta ili događaja poput ovog s cisternom.

Na njegovu komunikaciju prema Gradu, od nadležnih mu je stigao šturi odgovor kako su mu već  odgovorili da sanacija ovog puta nije predviđena u Programu gradnje objekata komunalne infrastrukture, što je nakon još jednog pokušaja komunikacije navelo Orlića, koji je zaključio kako odgovori iz Odjela za komunalu nisu bili odgovori na postavljena pitanja da potraži određeni vid pravne zaštite.

- Obzirom da očito oštećenu cestu Grad Kaštela, koji po zakonu odgovara za održavanje nerazvrstanih i lokalnih cesta, nema namjeru ili nije u stanju sanirati, morat ću potražiti rješenje u cilju zaštite sigurnosti imovine i života.Navedena cesta Put Gajina mora biti zatvorena za promet. Vjerujem da shvaćate posljedice ovakvog akta ali ako je to jedini način da je sanirate osobno ću upozoriti odgovorne instance u Županiji i odgovornim ministarstvima da se Grad Kaštela oglušio na upozorenje građanina te nas time izložio situaciji koja može imati za posljedicu, u najboljem slučaju, materijalne troškove građana – upozorio je Orlić te uputio dopis Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u kojem traži reakciji i savjet o pravnom lijeku, kojim bi se ulica, u slučaju nužnosti, zatvorila za promet zbog ugroze života i imovine.

Bez planiranja?

I dok se čeka reakcija nadležnih na višim razinama o sudbini Puta Gajina,  za komentar smo poslali upit i nadležnima u Gradu.

- Kad su u pitanju različiti upiti građana, na službenim stranicama postoje kontakti svih zaposlenika Gradske uprave kojima se građani mogu javiti svakog radnog dana ili doći osobno u uredovno radno vrijeme. Vezano za navedeni upit, građanin je tri puta dobio odgovor iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i imovinsko pravne poslove u kojima je navedeno da spomenuta ulica ove godine nije u planu Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Ulica će biti uvrštena u plan Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture čim se stvore svi potrebni preduvjeti za njezinu izgradnju i uređenje jer je riječ o ulici čije uređenje zahtijeva velika financijska sredstva – informacija je dobivena iz Grada Kaštela.

Mladen Orlić u ovoj  priči ustvrdio je i kako naležnima u Gradu nedostaju dobri planovi koji bi olakšali realizaciju pojedinih projekata, a za pojedine projekte psotoje i sredstva Europske unije.

- U projektima Eko Kaštelanski zaljev postoje planovi vodoopskrbe i odvodnje za ovu ulicu. No u Gradu o tome ništa ne znaju, a niti ne razmišljaju kako buduće komunalne investicije uskladiti jedne s drugima. Iako bi upravo oni trebali biti koordinatori provedbe projekata na svom području.  I onda se čudimo što nam se ulice u nekoliko godina kopaju više puta i tome nikada kraja – zaključio je Orlić koji je najavio kako neće odustati od konkretnih odgovora i poteza vezanih za uređenje ulice Put Gajina.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij