hren
 

Priopćenjem u vezi onečišćenja mora u Kaštelima, obratio se u ime Gradske organizacije SDP-a Kaštela, njen tajnik Filip Plečaš. Priopćenje prenosimo u cijelosti…

Poštovani, obraćamo Vam se ovim priopćenjem potaknuti rezultatima ispitivanja kakvoće mora za kupanje prema kojima je došlo do trajnog onečišćenja mora na plažama Gojača i Baletna škola u Kaštelima.

Od svih plaža na hrvatskoj strani Jadrana kakvoća mora za kupanje je ocijenjena nezadovoljavajućom na svega tri plaže od kojih su čak  dvije u Kaštelima, Gojača i  Baletna škola,  a posljednjim ispitivanjem kakvoće mora za kupanje utvrđeno je i trajno onečišćenje mora na tim plažama.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, u slučaju trajnog  onečišćenja  inspektor zaštite okoliša naređuje trajnu zabranu kupanja na plaži, koja traje najmanje jednu cijelu sezonu kupanja, kao i postavljanje službene oznake zabrane kupanja te postavljanje  barijera  na  kopnenom i morskom dijelu plaže.

Kad se nešto takvo dogodi u gradu koji se smatra turističkim i u kojemu velik broj građana živi od turizma, za očekivati je da se gradskim vlastima upali crveni alarm. Ali ne i u Kaštelima. Predstavnici kaštelanske gradske vlasti nedavno su pred fotoobjektivima medija navodno tražili ilegalne ispuste otpadnih voda i to je sve što su učinili. Cilj te smiješne, nezrele i primitivne akcije bio je ostaviti dojam da je gradska vlast odlučna u namjeri da zaštiti zdravlje svojih građana, a svi znamo da takva namjera u Gradu ne postoji već godinama. Da je ikad i postojala danas bismo već imali funkcionalan sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Ovom prilikom podsjećamo i na lažno obećanje gradonačelnika da će do kraja njegovog mandata svaka kuća u Kaštelima biti spojena na kanalizacijski sustav i pitamo one koji su na to obećanje nasjeli kako im ono danas zvuči. Zvuči li im dovoljno lažno da na sljedećim lokalnim izborima svoj glas ne daju onima koji su im davali lažna obećanja?

Kako im zvuče dvostruko veći računi za odvoz otpada uz prepune kontejnere i ilegalna odlagališta smeća koja se u Kaštelima ne mogu ni izbrojati? Kako im zvuči činjenica da žive u gradu u kojemu malo što funkcionira, u kojem se malo što razvija i koji stoji u mjestu za razliku   od drugih gradova u okruženju?

Turizam u Kaštelima je jedna od rijetkih stvari koja se razvija, prije svega zaslugom privatnih poduzetnika, a sada je nesposobnošću gradske vlasti i taj razvoj doveden u pitanje. Nesposobnošću koja je zapanjujuća i nevjerojatna, koja je u stanju uništiti i ono  malo  dobrih  stvari što u Kaštelima postoje.

Gradska organizacija SDP-a Kaštela


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij