hren

GLAZBENE VEČERI KOD SV. JERONIMA
„Venerina glazba tišine“ naziv je trećeg koncerta festivala „Glazbene večeri kod sv. Jeronima“, koji je u utorak navečer održan u staroj crkvici Sv. Jeronima u Kaštel Gomilici, a na kojem su engleska i hrvatska barokna djela izveli članovi ansambla Ars longa.

- Da je tišina jezik slobode, oslonac, kako glazbi tako i cjelokupnom životu, svjedoče nam ne samo zadnje riječi Hamletove, nego i to da je Venera, boginja ljepote što ljubav izaziva, ujedno i muza čija  je muzika ljuvena moćnija i od Orfejeve glazbe koja vlada svim bićima zvucima „jecaja koji je vječan“ , kako u„Vilinskoj kraljici“, adaptaciji „Sna Ivanjske noći“  pjeva Junona.
„Ivanjska noć“, najkraća noć u godini, za koju snotvorno pjevanje vila glazba je što čula čini mrtvijima nego što to san može, noć je mržnje, koja nakon suncostaja narasta zajedno s mrskom tamom iz dubina mračna bezdana. Smrtnost mržnje  ne očituje se pritom u pukoj umrtvljenosti čula već u zdvojnoj razdijeljenosti, rastrganosti, pocijepanosti njihovoj, u kojoj sve kao da gledamo razdijeljenim okom jer sve se čini dvostrukim. Dvostrukost ova sve je razdvojila i otvorila prazninu što se poput „zračnog ništa“ u svemu nastanila kao tajac smrti i tišine – bio je uvod u ovu glazbenu večer.

Ansambl Ars longa čine renomirani  hrvatski glazbenici,  sopranistica Monika Cerovčec, flautistica Ana Benić, čelistica Lea Sušanj Lujo,  Linda Mravunac Fabijanić na čembalu i Izidor Erazem Grafenauer na teorbi. Svi instrumenti na kojima su glazbenici izveli nekoliko djela, replike su baroknih instrumenata odgovaraju instrumentima na kojima se nekada sviralo.

Publika u Kaštel Gomilici imala je prigodu ove večeri poslušati četvrti čin iz Purcellove Indijske kraljice, peti čin Purcellove Vilinske kraljice, Večernju himnu istog autora i druga djela

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij