hren
 

Trinaestu godinu zaredom Hvidra Kaštela u suradnji s Gradom Kaštela, zajednicom županijskih udruga Splitsko – dalmatinske i Požeško – slavonske županije te uz potporu resornih ministarstva, udruga branitelja, kaštelanskih civilnih udruga i brojnih sponzora, organizirala je cjelodnevno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja, koje se ove nedjelje održalo u Kaštel Lukšiću i Kaštel Starom. Zahvaljujući predsjedniku kaštelanske Hvidre, Drašku Mihaljeviću, Roberta Kljenak predstavila je knjigu pod nazivom: "Oteti od zaborava 91 heroj Domovinskoga rata" uz ratni brod, a večer prije, prvi puta u Kninu.

Fra Ante Čavka o knjizi je kazao -Roberta Kljenak priča devedeset i jednu priču o devedeset i jednome junaku Domovinskoga rata. Priča o tuzi, žalosti, bijedi i nevolji: hrvatskih junaka umorenih na braniku Domovine, mrtvih, jer su branili Dom, hrvatskih mučenika bez ruku, nogu, očiju, ranjenih tijela i još više ranjenih duša, hrvatskih junaka i mučenika kroz zaborav prepuštenih samima sebi, s podsmijehom „mudrih“ kukavica i porukom: tko vam je kriv da ste se borili, zašto niste pobjegli, zašto se niste predali, zašto za korito i bukaru niste prodali i Dom i Domovinu, naveo je fra Čavka te dodao -Roberta Kljenak u rukovetu svojih priča nadilazi vrijeme kad je junacima zabranjeno govoriti o kukavicama, a kukavicama su na raspolaganju sva sredstva za poniženja junaka. Kukavice ne čuju, ne vide, ne razumiju, štede, sumnjiče, podcjenjuju, krivo procjenjuju, stalno, nekad glasno, a ponekad dvostruko kukavički pitaju junake: pa za što ste se vi uopće borili? Baš to je njezino nadilaženje kukavičkih vremena: vratiti priču o junacima u svakodnevlje i ponoviti: Hrvatska je Država jer ste ju vi krvlju stvorili, ona hoda vašim izgubljenim nogama, hrani se vašim otkinutim rukama, vi ste njezine oči, uši, glas, govor, ushit, pjesma, sloboda…

-I dok većina današnje mladeži promišlja o uspjehu bez prevelikoga truda, izobrazbi/naobrazbi glede boljega zaposlenja, statusa i ugleda u društvu, provoda i svakojakih hedonističkih pobuda, a bez ikakve i/ili skromne odgovornosti te možebitnoj lakoj i brzoj zaradi u tuđim zemljama, postoje i mladi ljudi, poput Roberte Kljenak, koji posve drugačije gledaju svijet i, u tom svijetu, svoju ljubljenu Hrvatsku, naveo je o knjizi Ante Nadomir Tadić Šutra.  -Za našu mladu intelektualku iz središta ravne Slavonije ne postoji niti jedna druga, draža i ljepša, zemlja od njene Hrvatske, jer nju je, sa stotinama tisuća drugih, hrabrih i odvažnih, sinova i kćeri hrvatskoga naroda, branio i obranio i njezin otac, a nakon slobode, hrvatska zemlja ga je, u znak zahvalnosti, prigrlila u svojoj materinskoj utrobi. Robertu je boljelo, i boli, odnos društva prema hrvatskim braniteljima i osloboditeljima. S tugom bi prelistavala neke hrvatske novine, slušala neke radio postaje, gledala programe nekih dalekovidnica i portala na internetskim stranicama, između ostalog naveo je Šutra.

Sama autorica, Roberta Kljenak, ovim povodom je kazala -Završio je Domovinski, a počeo novi rat koji i danas traje. Onaj tihi, perfidni rat za mirne snove. Rat za vlastiti opstanak. Rat za državu kakvu su naši hrvatski junaci sanjali dok su se hrabro i odvažno, sa srcem za nju borili. Poslije teškoga obrambenoga i oslobodilačkoga Domovinskoga rata, kad u mnogim srcima nije ostalo ni zrna nade za sreću, jer nisu znala gdje su njihovi najmiliji ili su ih onako, bez oprosta, sahranili, u neovisnu, tek obranjenu domovinu Hrvatsku, doselila se novost koja se i danas u vrijeme kada cijeli svijet šuti, prepričava od dvorišta do dvorišta. Priča je to o herojskoj populaciji koja se zbog posljedica Domovinskoga rata oprašta od svojih najmilijih.
Brojne obitelji jedva preživljavaju. Svaka je osoba koja stvara i prehranjuje svoju obitelj u našoj -Domovini heroj koji se bori protiv demografskog sloma i za očuvanje nacionalnog identiteta, a upravo zbog svih onih koji su pali u borbi za samostalnost, ne smijemo dopustiti da izgubimo svoju vjeru i identitet, jer ako to nemamo imamo praznu državu. Hrvatska može, mora i zaslužuje puno bolje i više! Ne smijemo biti zadovoljni razjedinjenošću hrvatskoga naroda. Ne smijemo biti zadovoljni što nam hrvatska pamet i mladost napuštaju Domovinu. Nikada ne smijemo zanijekati poginule hrvatske junake, niti se stidjeti hrvatske svete zemlje za koju su mnogi dali svoje živote, navela je Kljenak.

Predgovore za knjigu napisali su Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, fra Ante Čavka iz Knina, hodočasnik Branko Čulo, ratni ministar zdravstva prof.dr.sc.Andrija Hebrang, dragovoljac HOS-a i branitelj Vukovara Damir Markuš,  voditelj Kuće susreta Tabor fra. Ivan Matić, ratni načelnik Stožera Specijalne policije MUP-a RH, umirovljen u prevedenome vojnome činu generala bojnika mr.sc. Željko Sačić i Ante Nadomir Tadić Šutra, prof., književnik.“.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij