hren
 

U ORGANIZACIJI HRVATSKIH BRANITELJA
Trinaestu godinu zaredom Hvidra Kaštela u suradnji s Gradom Kaštela, zajednicom županijskih udruga Splitsko – dalmatinske i Požeško – slavonske županije te uz potporu resornih ministarstva, udruga branitelja, kaštelanskih civilnih udruga i brojnih sponzora, organizirala je cjelodnevno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja, koje se ove nedjelje održalo u Kaštel Lukšiću i Kaštel Starom.

- Sve smo započeli polaganjem vijenaca pred spomenikom Franji Tuđmanu te u spomen obilježju na Malačkoj, nakon čega je u dvorcu Vitturi održana komemoracija za poginule branitelje te u lukšićkoj crkvi sveta misa zadušnica. U poslijepodnevnim satima u porat u Kaštel Stari uplovio je ratni brod HRM-a koji je i ovog puta izazvao interes građana, posebno djece, pa su svi dobili priliku razgledati ga i fotografirati se za uspomenu. Program smo, kako vidite, nastavili u večernjim satima na starosejskom portu uz gurmanske delicije Dalmacije i Slavonije te glazbeni program – kazao je ove večeri predsjednik kaštelanske Hvidre Draško Mihaljević.

- Prijateljstvo i suradnja na organizaciji ove proslave duga je približno sedam godina, a do nje je došlo spontano, kroz zajedničke uspomene i interese. Ova proslava je nešto veličanstveno i zbog toga ovo zajedništvo treba i dalje njegovati – ustvrdio je predsjednik zajednice udruga Hvidre Požeško – slavonske županije Stipan Grgić.

A slavonski branitelji ove su večeri za goste na portu, koji su pristigli u izuzetno velikom broju i brojali se u više tisuća, pripremali svoj tradicionalni lovački gulaš, dok su domaćini goste proslave dočekali s nizom delicija od ribe i plodova mora, ali i mesnim delicijama.
Uz bogatu trpezu za dobro raspoloženje bili su zaduženi i lukšićki tenor Nedo Kovačev te ženska klapa Štorija, koji su dio proslave od prvih godina njenog održavanja, a posebni glazbeni gosti ove su večeri bili grupa Opća opasnost, zbog koje je ove večeri u Kaštel Stari pristigao i veći broj mladih, uživajući u koncertu koji je trajao do dugo u noć.

Obilježavanju i proslavi praznika koji je sve još jednom podsjetio na dane ponosa i slave te mnoge branitelje na trenutak vratio u ratne dane 1995. godine, između ostalih tijekom dana nazočili su pomoćnik ministra u Ministarstvu branitelja Dinko Tandara,  izaslanik Sabora te predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je ujedno pokroviteljica cijele proslave Ante Sanader, saborski zastupnik Josip Đakić, kao i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović sa zamjenicima i drugi.

Sudionici ove proslave imali su priliku uživati i u velikom vatrometu, koji je u toploj ljetnoj noći zasvijetlio milijunima iskri na nebu iznad Kaštela.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij