hren
 

IZGRADNJA TRGOVINE KOŠTALA ŽIVACA SUSJEDE
Odluka o zabrani građenja za vrijeme turističke sezone nastojala je urediti stanje kako bi se turistima omogućio boravak  bez prašine i buke, a brojnim malim iznajmljivačima prilika da osiguraju neki prihod, poprave kućne budžete te samim tim i povećaju standard života u Kaštelima. No, ta odluka donosi odredbe koje ne zabranjuju potpuno rad u građevinarstvu tijekom sezone, već su definirani poslovi koji se ne smiju obavljati, kako bi se ostavila mogućnost da se dovrše „lakši poslovi“. Isto tako postoje radovi od javnog značaja za kojih nema zabrane, a uglavnom se odnose na komunalnu infrastrukturu i slične primjere.

E sad, jesu li radovi na izgradnji trgovine trgovačkog društva Plodine u Kaštel Štafiliću „lakši radovi“ nismo baš mogli ustvrditi, no da nije riječ o javnom značaju trebalo bi biti svima jasno jer se radi o privatnoj investiciji privatnih vlasnika tog društva. A u poplavi različitih trgovačkih centara ne znamo niti da je javni interes izgradnja još jednog.
Radovi na izgradnji trgovine Plodina traju cijelo ljeto, iako se odvijaju na naseljenom području gdje je značajan broj turističkih i ugostiteljskih objekata  pa je pretpostavka da se ipak radi o dozvoljenim „lakšim radovima“, unatoč tome što su nam se neki od susjeda požalili na kidanje živaca pri visokim ljetnim temperaturama.
A vrhunac gubljenja živaca susjedi su doživjeli početkom prošlog tjedna, kada ih je, poslije  22 sata uznemirio zvuk bagera koji „štema i čekića“.

- Najprije smo pomislili da je zbog  nevremena negdje došlo do problema s vodoopskrbom ili strujom pa da je u pitanju neki hitan popravak, no brzo smo otkrili da je riječ o radu bagera na gradilištu Plodina. Nismo mogli vjerovati. Bager je normalno radio, bez obzira što smo ulazili u noć i buka je bila zagušljujuća, sve dok neki susjedi nisu reagirali, vikali i tražili da se zaustavi. Neki od nas htjeli su zvati policiju, neki su bili spremni na osobni obračun, sve u svemu, situacija je bila izuzetno napeta i ružna – ispričao nam je jedan od svjedoka tog događaja, a potom i potvrdila nekolicina čitatelja koji su s čuđenjem na adresu redakcije poslali upite o čemu se radi.

Noćno spajanje na glavnu cestu

A o čemu se radi pokušali smo doznati od nadležnih na nekoliko adresa, no dobili smo tek dio odgovora za što nam je bilo potreban cijeli tjedan.

- Trgovačko društvo Plodine obavlja radove na priključak na državnu cestu oznake DC 409, a prema dozvoli i suglasnosti upravitelja ceste društva Hrvatske ceste d.o.o. – kratak je i nepotpun odgovor koji smo dobili iz Grada Kaštela na pitanje jesu li upoznati s noćnim radovima koji su se izvodili te poduzimaju li nešto u zaštiti građana.

- Trgovačko društvo Plodine zatražilo je od upravitelja ceste suglasnost za izvođenje radova na priključku za novi prodajni centar koji se nalazi uz državnu cestu DC409 u Kaštel Štafiliću. S obzirom da se planirani priključak nalazi na prometno opterećenom pravcu prema zračnoj luci, radove koji utječu na protočnost odvijanja prometa i zahtijevaju postavljanje semaforske regulacije prometa nije moguće izvoditi u dnevnom terminu. Slijedom navedenog, dio radova  izvodi se u terminima manjeg prometnog opterećenja odnosno u noćnim satima. Prema našim informacijama, Grad Kaštela kao JLS nadležna za komunalne poslove, nije izdalo zabranu trgovačkom društvu Plodine za gore navedene radove – odgovor je koji smo potom dobili iz Hrvatskih cesta, a kontaktirali smo i jednu od osoba iz Upravnog odbora Plodina, no odgovor te osobe nismo dobili.

Iako bi se odgovor iz Hrvatskih cesta mogao nazvati logičnim ne možemo preskočiti pitanje znaju li u Hrvatskim cestama da gužvi prema zračnoj luci, a i većeg broja turista, nema ni u listopadu, ni u studenom, ni u još nekoliko narednih mjeseci. Zbog čega se ti radovi nisu mogli odvijati u tim mjesecima? Ili je možda riječ o tome da se smanjuje gubitak privatnom investitoru za kašnjenje dovršetka projekta  na uštrb malih iznajmljivača i ostalih građana, koji jednostavno žele imati malo odmora između svoja četiri zida? Postoji li netko tko te građane može pa i treba zaštiti?

U jednom mediju nedavno je izašao tekst o otvaranju ove trgovine u kojem je vidljivo da se s rokovima kasni jer je otvaranje bilo najavljeno za sredinu srpnja.  Očito je da to sad treba nadoknaditi bez obzira na susjede.
A u tom tekstu nadležni u Plodinama su izjavili, kako je jedan od razloga odluke o izgradnji centra u Kaštelima jer „u Plodinama osluškuju želje i potrebe domaćeg stanovništva, ali i njihovih gostiju tijekom turističke sezone“.
Za sada nisu to pokazali, ili se možda varamo?!


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij