hren
 

SVEČANO U KAŠTEL NOVOM
Župa Sv. Petra apostola u Kaštel Novom ove je nedjelje imala razloga za slavlje, iz redova novskih župljana dobili su mladog svećenika, don Vladimira Smolju, koji je u svojoj župnoj crkvi održao Mladu misu.

Mladoj misi mladog svećenika nazočili su članovi najbliže obitelji, brojna rodbina i prijatelji, kao i pojedini kaštelanski svećenci, predstavnici Nadbiskupije Splitsko – makarske te dio don Vladimirovih profesora i kolega  s Katoličko bogoslovnog fakulteta u Splitu, ali i župljani Kaštel Novog.  Propovijed je na misi držao dr.sc. don Boris Vidović, koji je u vrijeme kada je don Vladimir krenuo na studij, bio rektor na fakultetu.

Don Vladimir Smoljo rođen je krajem 1994. godine u splitskom rodilištu, a cijeli svoj život živi u Kaštel Novom. Otac Ivica i majka Mladenka doselili su, jedno iz Kupresa, a drugo iz Livna i u Kaštel Novom osnovali svoj dom. Don Vladimir ima starijeg brata i dvije starije sestre, koji danas imaju svoje obitelji i žive u Splitu, a podarili su do sada ovom mladom svećeniku sedmero nećaka i nećakinja.

Osnovna škola Bijaći bila je škola u kojoj je don Vladimir završio svoje osnovno obrazovanje, nakon čega je upisao opću gimnaziju u srednjoj školi Ivana Lucića u Trogiru. A nakon mature, svoj životni put nastavio je na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu.
Pastoralni praktikum don Vladimir je obavljao u župi Materinstva BDM na splitskim Brdima. U listopadu prošle godine splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zaredio je don Vladimira, zajedno s još 12 njegovih kolega bogoslova za đakone, a u lipnju ove godine bio je jedan od 15 đakona koji su prošli svećeničko ređenje.

- Odluka da postanem svećenik nije došla u jednom trenu. Ona je rezultat mojih promišljanja, djelovanja i osjećaja kroz cijeli moj život, posebno u vrijeme kada sam bio aktivan u udruzi mladih Bl. Ivan Merz u Kaštelima. Godinama sam pratio rad bivšeg župnika Kaštel Novog don Luke Vuce i njegov rad u župi dodatno me je naveo na ovu odluku. Moram reći da su određenu ulogu imali i moji vršnjaci, poznanici i prijatelji, jer sam shvatio da je za mene jedan drugačiji život. Potporu u svemu imao sam od svojih roditelja te brata i sestara – kratko nam je kazao don Vladimir Smoljo.

Nakon Mlade mise u Kaštel Novom, proslava se preselila u Dugopolje, gdje su don Vladimiru i njegovoj obitelji stigle brojne čestitke.
Inače, nakon godina bez novih svećenika, u kaštelanskim župama ovo je bila čak druga Mlada misa u samo petnaestak dana jer je nedavno svoju Mladu misu u Kaštel Štafiliću imao i don Pero Badrov.
Svoju prvu službu don Vladimir će od kolovoza ove godine obavljati kao župni vikar u konkatedralnoj župi Sv. Petra u Splitu.

Foto: Jakov Sučić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij