hren
 

KAŠTELANI ISKALI GOSPIN ZAGOVOR
Gospa Karmelska ili Gospa od Karmela, blagdan koji se obilježava u uspomenu na zaštitu Majke Božje, koju je pružila nositeljima karmelskoga škapulara, tradicionalno je procesijama i misnim slavljima proslavljen i u dvije kaštelanske župe, Sv. Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu i Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću.

Već prema tradiciji, ulicama starog dijela Kaštel Kambelovca, veliki broj vjernika u procesiji su, uz molitvu pratili lik Majke Božje, koji su nosili bosonogi neoženjeni muškarci, nakon čega je uslijedila svečana misa na poljani kod crkve Svetog Mihovila.
Misu je predvodio župnik katedrale Sv. Duje dr. don Tonći Matulić, a u misi su sudjelovali mjesni župnik don Božo Bobo Delić, don Danko Kovačević koji je u župi vodio Trodnevnicu ususret blagdanu, fra Roko Bedalov, don Ante Delić, don Marijo Buljević, don Ante Čotić i drugi svećenici.

U Kaštel Štafiliću, misu je predvodio mladi svećenik don Pero Badrov , a vjernici su molili zajedno  s više svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, don Jurom Strujićem, don Mladenom Parlovom, don Stjepanom Bodrožićem, don Antom Kelavom, don Tomislavom Bašićem, don Vladimirom Smoljom, don Nikolom Bodrožićem Selakom i don Ivanom Bodrožićem.
Nakon blagdanskog bogoslužja vjernici štafilićke župe pronijeli su Gospin lik ulicama i rivom u Štafiliću, moleći se otvorenog srca. Kao što je običaj u Štafiliću, dio vjernika ovom je prigodom upalio svijeće na svojim prozorima, u čast Majke Božje i njenog Sina.

Foto: Ivana Topić i Jakov Sučić

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij