hren
 

U SKLOPU KKLJ ODRŽANA KNJIŽEVNA VEČER
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, sinoć je u Gospojskoj štradi, predstavljen projekt Mikija Bratanića, Priča o konobi. Projekt koji objedinjava tri autorove knjige,Konoba, Priča o konobi i Priče iz konobe za djecu za cilj ima očuvanje i promicanje tradicije te stvaranje prepoznatljivosti kroz prizmu izvorne težačke konobe

- Konobu naziva kolijevkom Dalmacije i konoba za njega predstavlja prostor u kojem se čuvaju jezik, kultura, običaji, klapska pisma. Konoba bez ljudi je samo prostor, a konoba je duša dalmatinskog čovjeka -  kazala je u pozdravnom govoru i predstavljanju autora, Renata Dobrić, ravnateljica GKK.

Autor se zahvalio okupljenima na dolasku i istaknuo ljepotu ambijenta Gospojske štrade, za kojeg je rekao da odiše tradicionalnim, autentičnim dalmatinskim prostorom.

- Ono što je mene osobno iznenadilo, je podatak da su stoljeće prije Krista, na području Kaštela pronađene, kako bi se danas reklo modernim jezikom, ekskluzivne čaše za vino. Dakle ta tradicija vinogradarstva, vinarstva, podrumarstva nije slučajna ovdje u Kaštelima. Zato mi je i poseban izazov ispričati ovu priču o konobi ovdje pred vama – rekao je Bratanić  na samom uvodu u Priču o konobi.

Autor je kazao kako ishodište priče, asocijacija i inspiracija počiva u njegovoj obiteljskoj konobi u Vrbanju na otoku Hvaru, u kojoj je sačuvan sav stari inventar koji se nekad koristio, a 2014. godine Ministarstvo kulture, proglasilo je Bratanićevu konobu Zaštićenim kulturnim dobrom.
U prvoj knjizi Konoba, Bratanić je dao povijesni presjek, pokazavši što je konoba bila nekad, potkrijepivši priču fotografijama težaka.

Druga knjiga naslova Priča o konobi, donosi pogled na povijesni, etnografski, muzikološki, sociološki, zdravstveni, gastronomski, arhitektonski i filozofski aspekt konobe - o svakom tom aspektu sam napisao svoje viđenje i pozvao sam stručne ljude iz tih područja, da oni zajedno sa mnom daju pečat priči, rekao je autor. Neki od stručnjaka koji su dali doprinos su Nenad Cambi, Silvio Braica, Ljubo Stipišić Delmata, Rene Bakalović i Jakša Fiamengo. Treća knjiga,  Priče iz konobe za djecu, za cilj ima najmlađima približiti i usaditi vrijednost konobe kao bitnog obilježja tradicije.

Miki Bratanić je svoju  Priču o konobi  predstavio diljem Hrvatske i svijeta, tako je između ostalog gostovao u Bostonu, New Yorku i San Franciscu, a  u Kaliforniji ga je ugostio i poznati hrvatski vinar Miljenko Mike Grgić.
Poveznicu između dalmatinske i svjetske tradicije, Bratanić je pronašao u sličnosti bluesa i klapske pisme o čemu je također ponešto govorio. Za sam kraj večeri okupljeni su imali priliku poslušati Mikijevu pjesmu Konoba blues, za koju je autor napisao tekst i otpjevao je, dok je glazbeni aranžman djelo Želimira Škarpone.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij