hren
 

OTVORENA IZLOŽBA „ZLATNE RUKE ŽENE BRANITELJICE“
- To smo mi, to smo bile, to smo danas - riječi su kojima se nazočnima na otvaranju izložbe „Zlatne ruke žene braniteljice“, obratila Ljiljana Poje, predsjednica udruge Veteranki Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Otvorenje izložbe, u organizaciji Grada Kaštela, a u sklopu Kulturnog ljeta upriličeno je u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Među izlošcima su ratne fotografije koje prikazuju braniteljice s njihovim suborcima i suborkinjama, kao i zlatovezi na raznim predmetima i odjeći. 

- Radovi koje ovdje vidite su nešto čime se veteranke domovinskog rata liječe, tako zapravo kupuju svoje zdravlje. Mi smo svoje zdravlje nažalost kao i svi naši branitelji ostavile na prvoj crti bojišnice, što znači da smo mi bile cure pod oružjem. Naši dečki su nas takvima i smatrali i znali su da smo im jednake - rekla je Ljiljana koja je u ratu bila zapovjednica minobacača, te dodala kako su žene iz cijele županije zastupljene u Udruzi.

- Mi se sastajemo jer smo osjetile potrebu da se nađemo i kažemo jedna drugoj svoje probleme i da se na kraju krajeva jedna drugoj izjadamo, jer vjerujte, braniteljska populacija to zna, samo se jedni drugima možemo jadati i to je nažalost tako. Nadam se da ćete iz naših radova vidjeti na koji način se družimo, kako kupujemo zdravlje, kako jedna drugoj pomažemo – nadodala je.

Kazala je i kako su prvu izložbu zlatoveza održale u hrvatskom Veleposlanstvu u Londonu, potom je uslijedio poziv Veleposlanstva u Beču, a nakon Kaštela čekaju ih nove izložbe u Hrvatskoj, BiH te Europi.

- Pripala mi je čast da sam večeras ovdje s vama i da mogu predstavljati svoj grad. Primite puno pozdrava od gradonačelnika Denisa Ivanovića, koji nažalost zbog obaveza nije mogao prisustvovati ovom događanju. Ove prekrasne radove sam već vidio, s obzirom da se moram pohvaliti da je Ljiljana sa mnom u rodu, stoga mi je drago da će ih upoznati i kaštelanska publika - kazao je dogradonačelnik Grgica Benutić te braniteljicama poželio puno zdravlja i uspjeha u daljnjem radu, a potom i službeno otvorio izložbu koja se može pogledati do 15. srpnja.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij