hren
 

SLIJEDI SUBOTA POSVEĆENA BLAGDANU SV. PETRA
Unatoč jakim udarima bure, koja je na određeni način stvorila probleme organizatorima Nostalgije, udruzi  Šušur i Turističkoj zajednici grada Kaštela, ovogodišnji, 10. Dani tradicije uspješno su započeli, a Kaštelani i gosti koji su tijekom poslijepodneva i večeri ovog petka pristigli u Kaštel Novi, imali su priliku uživati u pripremljenom programu.

A sve je započelo na novskoj rivi, gdje su tijekom dana postavljeni štandovi, na kojima su izlagači iz Kaštela te ostalih dijelova Hrvatske, kao i gosti iz susjednih BIH, Slovenije i Crne Gore, prezentirali neke od svojih proizvoda, kako rukotvorine i suvenire, tako i gastro delicije.
Gosti iz BIH, Slovenije i Crne Gore, kao i kaštelanske folklorne skupine iz KUD-a 7 Kaštela te KUD-a Putalj, ovom su prigodom pokazali dio narodnih običaja i folklora svojih krajeva, odnosno dio tradicijskog bogatstva. U programu na rivi sudjelovalo je i dječje kazalište Škatula, koji su izveli „Trpimirovu darovnicu“

Bila je ovo prigoda da se kaštelanskoj publici, na svečarskom koncertu na novskom brcu, povodom svog  100. rođendana, predstavi i splitski KUD Jedinstvo, koji su nazočne pjesmom i plesom proveli diljem Hrvatske.
Ove večeri prisjetili su se organizatori i preminulog kaštelanskog pućkog pjesnika Ive Cvitića, poznatijeg kao autora pjesme „Od stoljeća sedmog“ te su ove večeri na poseban način obilježili 100. obljetnicu njegovog rođenja te 10. obljetnicu njegove smrti. Cvitićeve tekstove ove je večeri čitao dramski prvak  Joško Ševo.

U ovoj prvoj večeri Nostalgije sudjelovalo je i društvo Bijaći pa je tako u Katoličkom domu organizirana izložba likovnih radova, koji su nastali inspirirani starom kaštelanskom maslinom, a svi zainteresirani imali su prigodu, po prvi put, kušati čaj skuhan od lišća te stare masline.
Osim čaja gosti su mogli kušati i neke od kaštelanskih tradicionalnih slastica, poput kaštelanskog kolača, kaštelanske torte i slično, ali i nezaobilazni kaštelanski crljenak i druge vrijedne kapi iz kaštelanskih konoba.

Održavanje Nostalgije ove su večeri pozdravili i pojedini predstavnici pokrovitelja cijele manifestacije, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina te Mili Bratinčević u ime Ministarstva regionalnog razvoja. A dobrodošlicu svima i uživanje tijrkom tri dana različitih događanja svima su poželjele Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice te Željka Perdić iz udruge Šušur.

Drugi dan u čast blagdana Svetog Petra

Događanja na Nostalgiji u Kaštel Novom nastavljaju se i u subotu u 18 sati, kada će se na modnoj reviji kreacija inspiriranih narodnom nošnjom predstaviti učenici i profesori splitske Obrtničke škole, a za ovu prigodu frizure će izraditi kaštelanske frizerke.

U 19 sati, u župnoj crkvi Sv. Petra održat će se svečana sveta misa, a potom, ako vremenski uvjeti dozvole, procesija brodicama.
Nakon procesije uslijedit će tradicionalna blagdanska pučka fešta žitelja Kaštel Novog i njihovih gostiju.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij