hren

ŠEST MJESECI ZA PRILAGODBU
Mnogi od nas spas od ljetnih vrućina i vrelih zraka sunca, često pronađu u hladovini ugostiteljskih štekata diljem Kaštela. I dok mi uživamo ispod neke od tendi ili suncobrana, ti isti štekati često su šaka u oko svakom prosječnom promatraču zbog svog neprimjerenog izgleda, a nije rijetkost i da ometaju normalnu prometnu komunikaciju pješaka i vozila. U nastojanju da se s javnih površina maknu, kako ih mnogi nazivaju,  „kokošinjci“ te uvede red u prostor, gradski vijećnici nedavno su usvojili novu odluku kojom se ovo pitanje regulira.

Odluka donosi niz propisa o najmu javnih površina za ugostiteljsku i slične uslužne djelatnosti, koji bi trebali donijeti red i po uzoru na neke druge gradove, primjeren izgled gradskih javnih površina, prvenstveno rive duž svih sedam Kaštela.

Prema novim odredbama, otvorene terase ili štekati mogu se postaviti na postojeću opločenu ili asfaltiranu površinu, a samo kada je riječ o neravnim površinama ili površinama s značajnim nagibom, dozvoljeno je postavljanje podesta s podnicama od dasaka, wpc dasaka i sličnih materijala bez postavljanja tepiha ili tapisona.
Otvorena terasa može imati ogradu, ali samo do visine od jednog metra, koja se može pričvrstiti samo na podest, a kao ograda mogu se postaviti i posude s ukrasnim zelenilom, koje također ne smiju prelaziti visinu od metra. Posude moraju biti izrađene od keramike ili kvalitetne plastike, a masivnim betonskim žardinjerama, ovom odlukom je odzvonilo.

Ovom prigodom posebno se vodilo računa o uređenju odredbi o postavljanju tendi, suncobrana i pergola pa je tako naglašeno da tende na javnim površinama moraju biti isključivo sklopive, s rolo mehanizmom. Maksimalna visina konstrukcije tende koja smije biti pričvršćena samo na podest, iznosi tri metra. Suncobrani moraju na dnu imati pomični dio, odnosno moraju biti lako sklopivi i uklonjivi s površine, a moraju biti jednobojni, bež, krem i sličnih tonova.
Ni tende ni suncobrani ne smiju na sebi imati reklame pa na tendi, koja također mora biti u nekoj neutralnoj boji, na padajućem dijelu može biti tek crnim slovima ispisano ime ugostiteljskog objekta, a ime objekta može se istaknuti samo i na donjem dijelu suncobrana.
I tende i suncobrani smiju prekrivati samo tlocrtnu površinu štekata, a ako se nekoliko objekata nalazi u nizu, potrebno je da sve tende budu usklađene i oblikom i bojom.
Uz sami objekt, na ulazu na štekat, iznimno se mogu postaviti i pergole, najviše površine do 20 metara četvornih, koje mogu imati nepropusno platno, također bež, krem ili slićnih boja.
Naglašeno je i da bočne strane nije dozvoljeno zatvarati najlonom ili drugim materijalom, odnosno fiksnom konstrukcijom ili napravom, vertikalnim nadovezivanjem na konstrukciju.

Nova odluka donosi i cijene najma javnih površina, a između ostalih izdvajamo kako najam za otvorene terase do perioda od šest mjeseci iznosi 40 kuna mjesečno po metru četvornom, otvorene terase od šest mjeseci do godine dana 30 kuna mjesečno po metru četvornom, dok je za period duži od 12 mjeseci cijena 20 kuna mjesečno po kvadratu.
Za terasu s pergolom ugostitelji će plaćati cijenu 40 posto uvećano od cijene otvorene terase.

Novu odluku moraju primjenjivati svi ugostiteljski objekti koji otvaraju nove štekate, dok vlasnici postojećih štekata imaju zakonski rok od šest mjeseci za prilagodbu novim propisima.

Foto: Arhiva


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij