hren

PRIČA O ZAJEDNIŠTVU
Dječja književnost u Kaštelima od danas je bogatija za slikovnicu naslova Tajnoviti vrt, nastalu suradnjom odgojitelja i štićenika kaštelanske podružnice Miljenko i Dobrila dječjeg doma Maestral. Promocija ove jedinstvene slikovnice upriličena je u vrtu doma, o kojem slikovnica, na određeni način, i govori.

Slikovnica Tajnoviti vrt svjetlo dana ugledala je nakon nekoliko godina od svog nastanka. Tekst slikovnice napisao je odgojitelj Martin Pletikosić, a autorica nesvakidašnjih ilustracija je štićenica doma, 17-godišnja Jelena, koja je u vrijeme kada su one nastale imala tek 10 godina.

- Slikovnica je počela nastajati prije otprilike osam godina, Tada 10-godišnja Jelena jedne je srijede crtala događanja u vrtu, u kojem su bili aktivni i djeca i odgojitelji, a posebnu pažnju usmjerila je na ona mala, usputna bića, različite bube. Naša odgojiteljica Blaga Dozan te je ilustracije likovno uredila, a odgojitelj Martin Pletikosić, koji inače piše različite scenatije za naše predstave i priredbe, napisao je tekst slikovnice. Slikovnica je godinama bila odložena sa strane i nekako je ponovno izašla ideja da je ukoričimo i da ugleda svjetlo dana, kako bi je mogla pročitati brojna djeca, ali i odrasli, pa i za deset, petnaest godina. I danas je tu pred nama – kazala nam je ravnateljica doma Maestral Jelena Burazin.

Predgovor za slikovnicu napisao je profesor Toni Maglica, koji je bio jedan od inicijatora njenog nastanka, u vrijeme kada je obnašao dužnost predstojnika podružnice Miljenko i Dobrila.

- Lako je bilo napisati predgovor kada si ti bio dio svih događanja i tog vrta. Kada si zajedno s djecom sadio ruže i grmlje, sjedio za računalom i pratio kako djeca hvataju ribe u akvariju, trče ispod prskalice, viču, smiju se. Nije to samo vrt, nije to samo slikovnica, to je priča o našem zajedništvu, o našem radu, prirodi u kojoj i s kojom živimo i o nekim zaboravljenim vrijednostima – ustvrdio je Maglica.

O nastanku teksta na predstavljanju je govorio i autor Martin Pletikosić, no naglasak je stavio na svoj dugogodišnji rad u domu i brojna iskustva i emocije koje su mu priuštili korisnici doma.
Izdavanje slikovnice podržao je i profesor Nikola Pjanić koji je bio zadužen za lektorstvo, a podrška je stigla i od Grada Kaštela, u ime kojeg je predstavljanju slikovnice nazočila dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

- Izuzetno sam ponosna na ovo današnje događanje te sve koji su sudjelovali u izdavanju slikovnice, posebno jer je sve odrađeno s velikom dozom otvaranja prema zajednici, a u svrhu socijalizacije djece u toj zajednici. Iako je bilo nekih najava o mogućem zatvaranju ovog doma, sretni smo da je dom i dalje tu, da pruža usluge djeci kojima je to potrebno i kojih je, na žalost, u posljednje vrijeme sve veći broj, ali i da u procesu deinstitualizacije stvore čvršće veze sa zajednicom i stvore suradnju u rješavanju određenih socijalnih pitanja – izjavila je, između ostalog, kaštelanska dogradonačelnica.

U prigodnom programu ovog su dana nastupila djeca iz SAU Putalj izvevši „Priču o Miljenku i Dobrili“, dječak Noa koji je čitao djelove iz slikovnice te pjevač Nedo Kovačev.
Slikovnica Tajnoviti vrt uskoro će se naći u knjižnicama u Kaštelima i na širem području Splita, a svi koji je žele  imati, do svog primjerka mogu doći u dječjem domu u Kaštel Lukšiću.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij