hren
 

Hrvatska danas slavi 28. godišnjicu nezavisnosti, obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike.

U toj povijesnoj Odluci utvrđeno je da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim niti jedno tijelo bivše države te niti jedan akt bilo kojeg tijela federacije koja više ne postoji. Ta Odluka donesena je na temelju volje hrvatskih građana iskazane na referendumu mjesec dana ranije.

- S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta – dio je iz povjesnog govora prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana tom prigodom u Hrvatskom saboru.

Dan državnosti slavi se u cijeloj Hrvatskoj, kao i među Hrvatima koji žive diljem svijeta, a uz slavlje mnogi će odati i posebnu počast svima onima koji su kroz povijest, a posebno u Domovinskom ratu, dali svoj obol u stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij