hren

O KLIMATOLOLOŠKOJ POVIJESTI PODNEBLJA
Društvo za očuvanje kulturne baštine ''Bijaći'' i Muzej grada Kaštela organizirali su predavanje na temu ''Utjecaj Malog ledenog doba na  povijest Kaštela u 16. i 17. stoljeću''. Kaštelanima je o toj temi,ove srijede u dvorcu Vitturi, govorio povjesničar Krešimir Kužić.

U ime organizatora, Tonći Burić pozdravio je okupljene, predstavio temu i predavača te je, zahvalivši svima na odazivu, predao riječ gostu. 

-Drago mi je što ćemo osvijestiti neke stvari koje same po sebi nisu bile interesantne u nekim klasičnim prikazima kaštelanske povijesti. Najljepše je što cijela priča ide u tom pravcu da se taj dio prošlosti Kaštela uklapa u neka šira zbivanja- kazao je Krešimir Kužić na samom predstavljanju teme, te dodao – nešto što je cijelu ovu davnu prošlost, od prije nekih 500 i više godina obilježilo, je Malo ledeno doba, jedno razdoblje koje je samo po sebi privuklo pozornost znanosti nakon početnih radova pisanih početkom 20. stoljeća. Ljudi koji su se malo više uhvatili arhivskih podataka, došli su do saznanja, koja mijenjaju uvriježene postavke o kontinuitetu i trajnosti klimatoloških događanja na određenim prostorima.

Opisujući razdoblje ledenog doba, predavač je rekao kako se ono odvijalo na obe strane ekstrema. Tako su se kako je naveo - u razmaku od deset godina izmjenjivale tri, četiri godine sa niskim temperaturama, a potom su nastupale suše od gotovo sedam do deset mjeseci.

Podatci o vremenskim prilikama u Kaštelima iz tog vremena najviše dolaze iz zapisa Mletačke Republike. Izvori su i dnevnici, kronike, putopisi te izvješća. U tom su se razdoblju bez instrumentalnih mjerenja, informacije bilježile opisno. Kužić je nižući dijapozitive govorio i o neuspjelim osmanlijskim pokušajima osvajanja ovog prostora, koji su propali upravo zbog vremenskih prilika. Rekao je i kako se iz zapisa vidi da su putnici kao poseban ekstrem isticali iznimno jake vjetrove, u biti kaštelansku buru. Također je dodao kako o svemu svjedoče i mnogi pučki zapisi, o snijegu, hladnoći i jakim vjetrovima.

Za kraj su okupljeni mogli čuti zanimljivu činjenicu, kako je jedne godine bio zamrznut Brački kanal, -od Poljica do Brača more je bilo zaleđeno, sad zamislite kakvo je to bilo vrijeme kad takve uvjete sad vidimo u Sjevernom moru, pa se postavlja pitanje što je normala vremena, ono što je bilo nekad ili ono što živimo sad- rekao je Krešimir Kužić i završio predavanje, a potom predao riječ zainteresiranima za pitanja i razgovor.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij