hren
 

PREMA ZADNJEM UZORKOVANJU SAMO KAMP U GOMILICI S OCJENOM ZADOVOLJAVAJUĆE
Sezona kupanja, koja je ove godine zbog lošeg vremena poprilično kasnila, konačno je krenula, a s njom i redovite kontrole kakvoće mora na plažama duž naše obale, koje prema rezultatima posljednjeg uzorkovanja pokazuju kako je more  izvrsne kakvoće na svim kaštelanskim plažama, izuzev Kampa u Gomilici.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, naime, ovog je ponedjeljka, 17. lipnja, obavio treće ovogodišnje ispitivanja kakvoće mora na području našeg grada, a provedene analize pokazuju da je more na deset plaža bilo izvrsne kakvoće, dok je samo Kamp dobio ocjenu zadovoljavajuće. Ovosezonski rezultati do sada ni jedno od  kupališta koje Kaštelani tako vole nije dobilo ocjenu dobre ili nezadovoljavajuće kvalitete, što znači da ovaj, za mnoge „produženi vikend“ možemo bezbrižno rashlađenje potražiti na bilo kojoj od njih.

Uzorci mora uzeti su na jedanaest plaža tijekom jutra, a njima je utvrđeno kako je ono izvrsne kakvoće na  Baletnoj školi u Kaštel Kambelovcu, Puntici (Poštanskom) i  kupalištima Šulavy  te  Miljenko i Dobrila u Lukšiću, ispred hotela Palace i u Đardinu u Kaštel Starom,  Gojači u Sućurcu, Torcu u Gomilici, Gabinama u Štafiliću kao i na Resniku.

Zadovoljavajuću ocjenu dobio je samo gomilički Kamp, koji je u protekla dva uzorkovanja pokazivao izvrsnu kakvoću, dok je situacija u odnosu na zadnja uzorkovanja u Đardinu i Gojači, koji su imali ocjenu zadovoljavajuće i Šulavy s ocjenom dobri, sada izvrsna. Ako se u obzir uzme da se u vrijeme uzorkovanja temperatura mora kretala od 24 do 26 stupnjeva, uz tek ponegdje slab vjetar i oko 30 Celzijevih stupnjeva u zraku, rezultati su uistinu izvrsni.

Gotovo pa identična situacija je i s ostalim kupalištima na području Splitsko – dalmatinske županije, gdje je od ukupno 176 uzetih uzoraka njih 169  pokazalo izvrsnu kakvoću, pet ih je dobilo dobru ocjenu, a dva zadovoljavajuću.

Na hrvatskoj obali i otocima pri zadnjem ispitivanju kakvoće mora, uzorci su uzeti s ukupno 1008 lokacija, od kojih je ocjenu izvrsno dobilo 987 uzoraka, ocjenu dobar njih 14, zadovoljavajuće šest, a jedan uzorak, i to u Rijeci na Kantridi (Dječja bolnica), dobio je ocjenu nezadovoljavajuće zbog kratkotrajnog zagađenja.

Napominjemo, na kaštelanskim plažama uzorkovanje mora vrši se samo na mjestima označenim na fotografiji….


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij