hren
 

KAŠTELANSKA DELEGACIJA U PRAGU
U organizaciji Hrvatskog veleposlanstva u Češkoj, u Pragu je otvorena izložba „110 godina organiziranog turizma u Kaštelima“ autorice Sanja Acalija. Predstavljen je grad Kaštela i na panoima prezentirani početci turizma u Kaštelima koji se razvijao, najprije kao izletnički od organiziranja prvog starokršćanskog kongresa za arheologiju održanog u Splitu i Solinu 1894. godine.

Dolascima prvih turista iz susjednih zemalja, ukazala se potreba za razvoj smještajnog turizma i izgradnju lječilišta i kupališta za strance pa se turizam ubrzanije razvija početkom 20. stoljeća.

Ovom prilikom Acalija je kazala -„Česi su potkraj 19. i početkom 20. stoljeća osnovali nekoliko ljetovališta na Jadranu i od tada su bili vjerni gosti u Hrvatskoj. Početak kaštelanskog organiziranog turizma seže u 1909. godinu kad je u Kaštel Lukšiću češki liječnik Henrika (Henrich, Jindrich) Šoulavy rođen 27. prosinca 1878. godine u Sušicama u Kaštel Lukšiću otvorio prvi pansion za strance.Obitelj Šoulavy, u Kaštelima se nastanila 1908. godine i ostala do kraja njihovih života. Henrik Šoulavy je osim medicinskih usluga, mora i sunca, svojim gostima nudio različite sadržaje poput plivanja, veslanja, gimnastike, izleta u prirodu, i obilazaka kulturno-povijesnih spomenika. Ispred svog pansiona uredio je plažu sa kabinama za presvlačenje i platoima za sunčanje. Gostima je nudio i dalmatinske specijalitete i domaće vino. Gosti su nakon boravka u Kaštelima na razne načine promicali Kaštela u čitavoj Europi, isticali su prednosti boravka nakon čega se otvara čitav niz pansiona i odmarališta“, navela je Acalija te dodala, „uz izložbu o povijesti turizma prezentirali smo i povijest kaštelanskog vinarstva i vinogradarstva, s naglaskom na priču o Kaštelanskom crljenku koji se smatra pretkom sorte Zinfandel“.

Izložbu „100 godina organiziranog turizma u Kaštelima“ 1909. godine posjetio je i slavni češki kazališni i filmski redatelj i oskarovac Jirí Menzelprilikom snimanja dokumentarca koji govori o odnosu Čeha i Hrvata i hrvatskom turizmu.

Izložbi je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika, Jadranka Matok Bosančić te je za ovu priliku istakla –Delegacija Grada Kaštela nazočila je prigodnom obilježavanju 28. godišnjice samostalnosti i Dana državnosti RH, koje je 18. lipnja organiziralo Veleposlanstvo RH u Pragu.
Predstavili smo kaštelanske potencijale kroz priču o povijesti kaštelanskog  turizma koja je usko povezana sa Republikom Češkom, kroz neprocjenjivo kulturno povijesno  nasljeđe Kaštela, od Antike do danas, kaštelansku tradiciju vinarstva, maslinarstva, gastronomije, kulturne i zabavne manifestacije koje se održavaju  u okviru  Kaštelanskog kulturnog ljeta i koje su  zanimljive kako domaćem stanovništvu tako i gostima. Grad Kaštela se i ovom prigodom prezentirao kao grad pozitivnih vrijednosti, kao grad ugodnog i atraktivnog življenja gdje će se uz klapsku pjesmu i gostoprimstvo domaćina svakom  gostu pružiti  osjećaj dobrodošlice.
Svaki naš Kaštel je jedinstven, svaki ima svoju priču, svoju utvrdu, svoje uporište a njih svih sedam zajedno čini Grad Kaštela, grad burne prošlosti i obećavajuće budućnosti jer smo jedan od rijetkih gradova u RH sa velikim brojem mladih obitelji i grad  sa pozitivnim natalitetom, kazala je Matok Bosančić.

U posjeti Pragu bili su i predstavnici Turističke zajednice grada Kaštela predvođeni direktoricom Nadom Maršić, evo što je kazala… „Zahvala svima na dobrodošlici, organizaciji i pomoći, posebno veleposlanici  gđi. Ljiljani Pancirov i tajnici veleposlanstva u Pragu gđi. Manji Ticha, te  Uredu HTZ Prag, te  novinarima, turističkim agencijama , gospodarstvenicima, blogerima i ljubiteljima vina na dolasku, naglasila je značaj projekta:
Muzej grada Kaštela i TZ Grada Kaštela planiraju projekt predstavljanja grada Kaštela u Češkoj , već duži niz godina . Upravo ove godine kad obilježavamo 110 godina organiziranog turizma i nakon uspiješnog predstavljanja u Londonu uspjeli smo ostvariti i projekt predstavljanja u Češkoj, a dionici u projektu, osim spomenutih, su i  su grad Kaštela i SŠ Braća Radić.
Posebno smo ponosni šta se predstavljanje grada Kaštela održava u sklopu svečanosti obilježavanja Dana državnosti i Dana oružanih snaga RH , ovdje u Pragu.
Ovo nam je izuzetno značajno jer je povijest organiziranog turizma u Kaštelima zapravo i velikim dijelom povijest prisutnosti čeha na našem moru , odnosno , upravo čeh, Henrik Šoulavy , dr. med., kupuje u Kaštelima stari dvorac i otvara 1909 godine pansion – lječilište , te tako stvara temelje organiziranog turizma u Kaštelima .
Drugo .. češko  tržište nam je izuzetno zanimljivo -  u Kaštelima su česi kao gosti prisutni u kontinuitetu od samih početaka turizma i danas su 3. po brojnosti  u dolascima i noćenjima (7% udjela, odnosno cca 43000 u 2018 godini), a nadamo se da ćemo ovom i sličnim promocijama to i povećati . Radi svega navedenog  odluka o predstavljanju u Pragu je bila naša obaveza i nadamo se korisna za sve dionike , jer je već sad jasno da su potencijali za suradnju ogromni i donose izvanredne  mogućnosti ne samo u turizmu nego i u gospodarstvu općenito, kazuje nam Maršić.

Srednja škola Braća Radić, koja obrazuje učenike u strukovnim programima poljoprivrede, prehrane i veterine te gimnazije, ima misiju od adolescenata učiniti mlade ljude involvirane u društvene procese i događanja. Stoga kontinuirano surađuje s lokalnom zajednicom, a prigodom posjeta Veleposlanstvu RH u Pragu s Gradom Kaštela, Turističkom Zajednicom grada Kaštela i Muzejom Grada Kaštela. Škola se svojim redovitim aktivnostima uklapa u sliku o Kaštelima, gradu bogate povijesti koji ljubi baštinu i tradiciju, teži biti moderan kroz turističku gospodarsku djelatnost upotpunjenu jakom poljoprivredom i proizvodnjom hrane.

„Ovom prigodom prezentirali smo aktivnosti učenika i nastavnika na očuvanju tradicije. Profesor Živko Skračić prezentirao je tako kaštelanski crljenak, vino koje Kaštela čini posebnim u svijetu, dok su slastice ponuđene na ovom događaju rad učenika i nastavnika i rezultat nastojanja da se sačuva tradicija u pripremanju hrane, kazala je Marija Kezele, ravnateljica SŠ Braća Radić, te dodala -Izuzetna nam je čast prezentirati svoj rad kako pred Veleposlanstvom RH tako i pred cijenjenom publikom glavnog grada Češke i na taj način donijeti mirise i okuse s mora, češkim turistima jednog od najdražih.“

Prisutnima se ovom prilikom obratio i predsjednik Senata Češke republike gosp. Jaroslav Kubera koji je kazao –„Pozdravljam naše prijatelje u Hrvatskoj, Hrvatska je mnogim Česima kao druga domovina. Također cijenim kako Hrvatska brine za češku manjinu u Hrvatskoj. Imao sam priliku posjetiti Hrvatsku zajedno s Predsjednikom Republike i bio sam oduševljen koliko su odnosi između nas dobri. Mislim da te odnose ništa neće narušavati, da će tako nastaviti i ubuduće, ti odnosi traju već više od 110 godina. Da još jednom ponovim: ponosni smo na Hrvate, jer je to jedna ponosan i samopouzdan narod. Želim Hrvatima sve dobro.“

U nastupnim govorima vlp Ljiljane Pancirov i u obraćanju predsjednika češkog Senata g. Jaroslava Kubere, prisutne se podsjetilo na početke nastajanja slobodne i nezavisne hrvatske države u burnim previranjima 90-ih godina, te na početke nastajanja hrvatskih oružanih snaga iznjedrenih tijekom Domovinskog rata. Svečanosti je prisustvovao i hrvatski vojni izaslanik za Češku iz Berlina brigadir Goran Klanac. Istaknuti su jako dobri i prijateljski odnosi bez otvorenih bilateralnih pitanja koji postoje između Hrvatske i Češke, te značenje hrvatske manjine u Češkoj i češke u Hrvatskoj, koje predstavljaju uspješne mostove i kulturne poveznice između dviju država.

Foto: S.A. i TZGK


KOMENTARI: