hren
 

PRIZNANJE BIJAĆKIM KAPLJICAMA
Časopis Kapljice osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, pobijedio je na natječaju Jutarnjeg lista ''Biramo najbolji školski list godine'', u kategoriji osnovnih škola Hrvatske. Za sve, koji su upoznati s onim što se i kako radi u školi Bijaći, ova vijest i nije neko iznenađenje, već  logičan rezultat timskog rada, truda i kreativnosti učenika i njihovih učitelja.

Na treći po redu natječaj ukupno se prijavilo 85 tiskanih i digitalnih školskih listova i uz to su ravnatelji škola predlagali najbolje pojedinačne novinarske radove.

Radove u ukupno šest kategorija ocjenjivalo je povjerenstvo Jutarnjeg lista u sastavu: Dražen Arapović, urednik portala jutarnji.hr, Ivica Buljan, urednik Nedjeljnog Jutarnjeg, Patricia Kiš, novinarka, Mirela Lilek, novinarka, Lana Mindoljević, urednica priloga Like! i Darko Novak, voditelj grafičke redakcije Jutarnjeg lista.

-Časopis Kapljice privukao je pažnju zanimljivo dizajniranom naslovnicom. Statistički kroz grafikone prikazuju koliko pojmova koje često koriste učenici razumiju profesori i obrnuto. Bave se i temama nasilja na internetu, YouTubera i slično, ali i ''klasičnijim'' temama poput primjerice čakavštine. Osnovnoškolski listovi grafički izgledaju lijepo, na razini su dobi učenika koji ih stvaraju, i to je dobro, jer kad pokušavaju izgledati ozbiljnije to uglavnom nije ispadalo iskreno-  stoji u obrazloženju člana žirija Darka Novaka.

U nagrađenom broju Kapljica tiskanom u siječnju 2019.tema je bila Moderno doba – moderna zanimanja, a rad koji se nalazi na naslovnici, s porukom ''Slijedi svoje snove, ne tuđe'', rad je petašice Vinke Radunić, uz mentorstvo učiteljice likovne kulture Brune Carev. Ove godine urednica lista bila je učenica Marita Dadić, uz mentorstvo učiteljice Mie Vukelić. U stvaranju časopisa sudjelovali su i brojni učenici kao novinari, fotografi i ilustratori, uz mentorstvo svojih učitelja.

- Izuzetno smo zadovoljni i radosni zbog  činjenice da su Kapljice najbolji osnovnoškolski list u Hrvatskoj. Ponosni smo i prisjećamo se svih onih  koji su tijekom godina svojim malim kapima doprinijeli  da od Kapljica nastane Slap – kazala nam je nakon saznanja o nagradi, ravnateljica Jadranka Šošić.


Jadranka Šošić

Prvi broj školskog lista Kapljice izašao je u svibnju 1984. godine. Ime listu predložila je sada pokojna učiteljica Katja Car, prema Cesarićevoj pjesmi Slap. Prvo uredništvo činili su učenici iz literarnih i likovnih grupa i njihove nastavnice i nastavnici. Dugi niz godina naslovnica lista bila je ista, a autor joj je bio nastavnik likovne kulture Goran Smojver. U početku je list donosio uglavnom literarne radove učenika, s tek malo vijesti iz života škole te s ponekim intervjuom.

Značajnije promjene Kapljice su doživjele dolaskom Jadranke Šošić na mjesto ravnateljice škole 1991. godine te s vremenom postaju kvalitetan i suvremen školski list. Uskoro dobivaju i donatore koji pokrivaju troškove tiskanja, koje se tijekom godina sa šapirografa prebacuju u profesionalne tiskare.

Potpuno novu naslovnicu list je dobio 1996. godine, a sa novom naslovnicom stiže i novi koncept. Tada se po prvi put, na naslovnici našao jedan dječji likovni rad, s motivom Kaštel Štafilića. Od tada pa sljedećih nekoliko godina povećavao se i broj stranica, a od 2004. Kapljice se u potpunosti tiskaju u boji i dobivaju literarni podlistak s likovnim ilustracijama. Također, iste godine neizostavan dio lista postaje rubrika ''ČAkavski kantun'' u kojoj se objavljuju sve aktivnosti vezane uz njegovanje čakavice. 

Nekoliko godina list podupire i Školska knjiga, a treba naglasiti da se od 2012. do danas tiska u Grafičkom zavodu Hrvatske u Zagrebu. Prije desetak godina Kapljice su dobile i svoje digitalno izdanje.

Kapljice redovno dobivaju pohvale od  Povjerenstva za školske listove Splitsko-dalmatinske županije, a već jedanaest godina predstavljaju školu Bijaći na susretima Lidrano.

Vijest da imaju najbolji školski list u Hrvatskoj razveselila je učenike i djelatnike škole, a pokazalo se da su Kapljice uz talent učenika, trud prosvjetnih djelatnika, a posebno ravnateljice Šošić, do ovog uspjeha došle zahvaljujući, kako smo već naveli, timskom radu, kreativnosti, trudu i upornosti. Čestitamo!


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij