OAZA ZA DJECU I ODRASLE NA 4000 KVADRATA
Gnijezdo je često sinonim za mjesto gdje se osjećaš ugodno i sigurno te kojem se iz različitih razloga često vraćaš, a upravo tako moglo bi se opisati i jedno  gnijezdo u Kaštel Gomilici, nazvano Skriveno gnijezdo.
A ovo Skriveno gnijezdo  zabavni je i tematski park u kojem zabavu, razonodu i druženje mogu pronaći i djeca i roditelji, ili jednostavno kazano, sve generacije, a djelo je Kaštelanina Nike Tadina.

- Na ideju sam došao u trenutku kada sam se našao u nezavidnoj situaciji ostao sam bez posla, a time i jedinog prihoda u četveročlanoj obitelji. U početku se nisam posebno zabrinuo jer sam nakon 20 godina rada kao pomorac stekao određenu ušteđevinu. No, vremenom se stanje mijenjalo. Otac sam dvoje male djece i često je teško ostaviti ih i otići negdje daleko, posebno jer djeca ne razumiju zašto je to tako i zašto tata mora negdje ići. Djeci je bitnije da imaju tatu pored sebe, nego ono što tata donosi u kuću. Pogledi moje kćeri na spakirani kovčeg govorio mi je tisuću riječi, zbog čega sam donio odluku da ostanem ovdje i zajedno s njom živim njeno djetinjstvo.


Niko Tadin

Tako sam odlučio  nadoknaditi izgubljene dane, sagraditi dječje igralište i igrati se s djecom. Znajući da mnogi roditelji žele to isto, vidio sam priliku da svoju ideju provedem da ona bude održiva i društveno korisna te da ostvarim prihode za život svoje obitelji – kazao nam je Niko Tadin.

A njegova ideja te na kraju realizacija, donijela je park u trešnjama, maslinama i cvijeću. Tobogan, ljuljačku, pješčanik, njihalicu, livadu za nogomet, igralište za franje, mnogobrojne igračke i još mnogo toga, smještanog u hladovini pod zelenim granama.

Tu su dva objekta, kuća za roditelje, disko u kojem mogu zajedno plesati te pjevati i djeca i roditelji, komin, uređeni sanitarni čvorovi, a sva događanja prati profesionalno osoblje.

- Željeli smo da park bude ugodan ne samo djeci već i roditeljima kako bi i oni mogli uživati u svom roditeljstvu. U Skrivenom gnijezdu svi se mogu opustiti jer nema opasnosti od prometa pošto se nalazimo na kraju slijepe ulice – naveo je Tadin, naglasivši da su mogućnosti parka s ovakvom koncepcijom velike.

Skriveno gnijezdo  gradilo se skoro dvije godine, no nije sve bilo jednostavno. Pri realizaciji svoje ideje Tadinovi su naišli na mnoge poteškoće i često bi se našli pred zidom te se morali dobro pomučiti da ga preskoče.

- Iako je lokacija parka u mješovitoj, pretežno stambenoj zoni, a voda i struja prolaze uz sam rub zemljišta, trebalo mi je godinu dana da dobijem priključke i to kao investitor koji se želi samozaposliti Iako postoje mogućnosti, poticaj, odnosno potporu u svrhu samozapošljavanja još uvijek nisam dobio pa sam i dalje nezaposlena osoba. No, iskreno se nadam da će se to uskoro promijeniti i da će nadležne institucije pokazati sluha za pomoć malom obrtniku i poduzetniku, odnosno investitoru, makar simbolično - izrazio je nadu ovaj Kaštelanin.

Nakon Orlovog i Skriveno gnijezdo

Zanimljivo je da je Skriveno gnijezdo na jedan način povezano, zbog čga je i dobilo svoje ime, s nadaleko poznatim planinarskim skloništem Orlovo gnijezdo. Naime, Nikin otac, Ivan Tadin Butir jedan je od dvojice kambelovskih neimara koji je sa svojim prijateljem Ivom Tadinom, izgradio Orlovo gnijezdo, koje služi kao utočište planinarima koji se nađu na vrhovima Kozjaka i odakle se pruža predivan pogled na veliki dio dalmatinske obale i otoka.

Kako Niko kaže, njegov otac ostavio je svoj poseban trag i na izgradnji Skrivenog gnijezda.

Cijeli ovaj projekt, koji je doveo do postojanja prave oaze za djecu i odrasle, ne bi bio realiziran bez pomoći prijatelja, poznanika i susjeda. Među njima je mag.ing. građevine Mihaele Rajković, koja je uskočila kada je Tadin ostao bez arhitekta, kako bi ovakvo mjesto postojalo u Kaštelima. Nesebična pomoć je stigla i od akademskog kipara Roberta Jozića, Marije Anterić i Ane Duišin. Svoj obol dala je i mlada umjetnica Tina Todorić čija je primijenjena umjetnost neupitno utjecala na to da je projekt Skriveno gnijezdo doživio veći uspjeh od ionako visokih očekivanja.

- Svima njima želim zahvaliti kao i svim susjedima na pomoći i razumijevanju, poglavito obitelji Dolić koji su nam u ključnoj fazi na početku ustupili vodu i struju te obitelji Rušnov na izvanrednim susjedskim manirima. Veliko hvala Jošku Rinčić, Ani Rinčić i Ervinu Terziću na nesebičnom trudu i pomoći kad je bilo najteže. Hvala bistro baru Dupin i mojim prijateljima na pomoći, a posebno hvala mojoj supruzi Mireli bez čije potpore ovo ne bi bilo moguće – poručio je Niko Tadin.

Ponekad je teško riječima opisati neku ljepotu ili neko posebno mjesto i zato, svi koji se žele uvjeriti zašto je Skriveno gnijezdo mjesto u koje će se mnogi rado vraćati, osjećati sigurno i ugodno, ali prvenstveno se zabaviti u društvu svoje djece, trebaju posjetiti ovaj park u Kaštel Gomilici. Doživjet će nešto posebno.

Više informacija o Skrivenom gnijezdu možete pronaći na www.skrivenognijezdo.hr

Foto: Skriveno gnijezdo


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij