hren
 

U organizaciji društva Bijaći ovog utorka sa početkom u 20 sati organizirano je otvaranje izložbe slika Milana Zdravka Šimere  Izložba će biti postavljena u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću.

Autorica izložbe i kataloga je Mirela Duvnjak, muzejska savjetnica MGK.  Izložba će biti otvorena do 30. lipnja.

„Ova je izložba  susret  s našim sugrađaninom Milanom Zdravkom Šimerom. Slikao je  u intimi, samozatajno, a otkriva  nam se tek sada kada više nije među nama.  To možemo zahvaliti  njegovim najbližima, rodbini i prijateljima, koji su prepoznali da je njegov rad vrijedan javne prezentacije.  Potvrda  je njegovoj skromnosti   i činjenica da uglavnom nije ni potpisivao niti datirao svoje slike.  Najranije datirana poznata  slika je lijep, gotovo minuciozan akvarel  kamene  tradicijske kuće s okućnicom od  ukrasnog  bilja iz 1994.

Izložba  je  izbor nevelika opusa  ovog, nadasve  predanog  i nagrađivanog, likovnog pedagoga, ali i  talentiranoga slikara. O tome koliko je bio uspješan  likovni pedagog,  svjedoče brojna priznanja, zahvalnice i diplome koje je primio za svoj rad.  U prigodi zapažene izložbe radova učenika viših razreda splitske Osnovne škole Sućidar, koju je organizirao u Umjetničkom salonu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika  u  Splitu 1993. godine,  Milan Zdravko Šimera govorio je o svojim nastojanjima da učenike u nastavi  upućuje  na sebe same  i ukazuje  im na štetnost šablona, koje su  pogubne za prirodnu dječju kreativnost. Naglašavao  je da dijete oslobođeno pritiska da imitira stvarnost,  postaje začuđujuće kreativno.

Zavičajne i tradicijske naplavine njegova duha očituju se u odabranim motivima. U njegovu  realističkom i lirskom slikarstvu uglavnom  prepoznajemo karakteristične vedute i pejzaže  Kaštela i  Trogira. To su  bliski nam i dragi prizori rijetkih morskih hridi koje su još preostale  nakon nasipavanja  obale, zatim prizori luka, lučica i foša. Privlačili su ga motivi  arhitekture i  bujnog zelenila  te  povijesno- prostorni reperi ,  kozjačka uzvišenja sa samotnim  crkvicama...“
( Mirela Duvnjak, iz predgovora)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij