hren
 

KULTURA U KAŠTELIMA NA ZAVIDNIM RAZINAMA
Očito bez smisla za umjetnost i bez sklonosti za poseban način umjetničkog izražavanja, jedna čitateljica Portala grada Kaštela ovih nam je dala poslala foto kritiku izložbi  radova, uglavnom autoportreta, dijela svojih sugrađana sa smislom za umjetnost, kao i dijela umjetnika koji kroz Kaštela prođu, ali ostave taj svoj poseban pečat.

Tijekom zadnja tri mjeseca čitateljica je uredno bilježila sve postavljene izložbe na jednoj od lokacija namjenjoj za tu svrhu, u ulici Ivana Pavla II u Kaštel Gomilici, ili u žargonu, na magistrali kod Jele.
U popratnom pismu čitateljica kritizira one koji su dozvolili ovakve izložbe, a kakav dojam ostavljuju na dio građana opisala je riječima:

- Smrad je užasan, a cijela ta zona izgleda očajno i sramotno.

No, ostavimo se sarkazma i kažimo da nadležni u Gradu vode u ovom trenutku popriličnu bitku s ovim problemom. Kako sada stvari stoje?
Tvrtka Zeleno i modro prazni kontejnere za komunalni otpad svakog dana, a djelatnici Vlastitog pogona kupe glomazni otpad, no broj djelatnika koji rade na tim poslovima,  nikako nije u skladu s količinama otpada kojeg ima na ulicama. Od sljedećeg tjedna tvrtka Zeleno i modro preuzet će vozilo za ukrcaj glomaznog otpada od Vlastitog pogona pa će i uklanjanje glomaznog otpada prijeći u njihovu nadležnost.

- Kako je uočeno da su kontejneri za komunalni otpad, raspoređeni po magistrali, nekima idealno mjesto za usputno izbacivanje svega što im ne treba u kućanstvima, Grad te Zeleno i modro odlučili su te kontejnere maknuti s glavne ceste u pokrajne ulice te je uočeno da se količina glomaznog otpada na tom području smanjila.
Kontejneri su ostali upravo na ovoj lokaciji kod Jele jer nije bilo mogućnosti da ih se izmijesti na rezervnu lokaciju gdje kamioni mogu ući i okretati se.
Gradsko vijeće na zadnjoj sjednici usvojilo je odluku kojom se utvrđuju mjere za sprječavanje ovakvog ponašanja, a kazne su određene i u odluci o komunalnom redu. U skladu s tim Grad će investirati 300 tisuća kuna u postavljanje fizičkih prepreka, tiskanja letaka o ponašanju s otpadom te nabavku kamera za video nadzor. Kamere će se postaviti na najkritičnijim točkama, a uprava ova loakcija bit će jedna od njih.
Ne sjedimo skrštenih ruku i nadamo se da će ovaj problem uskoro postati prošlost – kazali su nadležni.

Među prijedlozima za rješavanje ovog problema, čitateljica je navela i mogućnost da se tu postavi kontejner za glomazni otpad, no dosadašnja iskustva ne idu tome u prilog.

- Isto tako, u u ovom trenutku na nekoj od lokacija u Kaštelima postoji kontejner za glomazni otpad i svatko tko automobilom odveze glomazni otpad do magistrale, mogao ga je odnijeti i do tog kontejnera. No svatko ide linijom manjeg otpora i manjeg troška i po onom: važno da nije u mom dvorištu.

- Što skorije postavljanje videonadzora te primjerene kazne i problem će zasigurno dobrim dijelom biti rješen – zaključili bi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij