Nakon velike akcije čišćenja podmorja u Kaštel Starom prošlog vikenda, podmorje ispred svog mjesta ove su subote odlučili očistiti članovi lukšićke braniteljske udruge i ribiči društva Galeb, a što naumili to i učinili.

U moru i na moru uz obalu Kaštel Lukšića, tako se ove subote našlo osamdesetak onih koji su došli odraditi akciju čišćenja, a među njima i četrdesetak ronilaca. Između ostalih, bili su tu članovi domaćeg Galeba, gomiličkog Giričića, ronilačkih klubova Nautilus i Špinut iz Splita, društva Srdela iz Kaštel Starog, Ciana, Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, pojedini članovi lukšićkog mjesnog odbora te glavni organizatori iz Udruge lukšićkih branitelja.

Na dionici od plaže Miljenko i Dobrila na krajnjem zapadu mjesta, do najistočnije točke na plaži Poštanski, sudionici akcije izvukli su puna dva kontejnera različitog otpada. Našlo se tu velikih kamionskih i automobilskih guma, boca, limenki, žardinjera, dijelova ulične rasvjete, odbačenih kada i zahodskih školjki, poneki gradski koš za otpatke, različite manje metalne konstrukcije, plastična ambalaža...

Ronioci su s morskog dna izvukli i dio nekog broda, ali i dvije gondole. Zanimljivo je da su, zapadno od dvorca Vitturi, izvukli i stari žrvanj iz nekadašnje uljare, koji je u moru završio prije niza godina. Kako su nam kazali, kontaktirali su Muzej grada Kaštela, koji će odlučiti što će sa tim žrvnjom, koji je zanimljivo svjedočanstvo starih vremena u proizvodnji maslinovog ulja.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada