hren
 

FINILA OVOGODIŠNJA FEŠTA O' BOBA
Iako je stručni ocjenjivački sud na Fešti o' boba prošle godine kazao kako su jela bila tako dobra da ne mogu biti bolja, na ovogodišnjoj fešti, koja se ove subote održala u Kaštel Kambelovcu, promijenili su mišljenje. Sva pripremljena jela ocijenili su odličnima, veći dio njih vrhunskima, a najbolje od najboljih bio je bob s orzom udruge Polantana.

Fešta o' boba, čije su organizacijske konce i ove godine najvećim dijelom vukli Vlade Perišin i Jakov Bedalov te ostali članovi Udruge o' boba,  privukla je na kambelovsko brce više od dvije tisuće posjetitelja te tridesetak ekipa koje su pripremile dvostruko više jela, od kojih se njih 47 našlo pred stručnim ocjenjivačkim sudom u sastavu kuhari Antun Nišević, Nikola Tomić i Jure Mula, dogradonaćelnik Grgica Benutić i ravnateljica srednje škole Braća Radić Marija Kezele.
Ocjenjivački sud nije imao niti malo lagan posao, potvrdio nam je predsjednik stručnog suda Antun Nišević.

- Mislili smo prošle godine da ne može više, da je to, to i nema dalje. No ove godine oni su dali još više sebe i pripremili jela za reći: kapa do poda. Jela su bila odlično izbalansirana, pogođeni okusi, izgled. Neka od jela bila su bob s puževima – neobično, bob s raštikom – s onim okusima koji me podsjećaju na djetinjstvo....  Jela su bila tako složena, ukomponiana, jednostavno nemam dovoljno riječi za opisati zadovoljstvo svime što smo kušali - kazao je Nišević.

Ipak, na kraju su odlučili da prvo mjesto i ovogodišnji Grand prix pripadne jelu „bob s orzom“ kojeg su pripremile članice ekipe Polantana, a glavna kuharica bila je Branka Kapov.

- Odlučili smo se za jedno staro jelo, kuhali smo bob  i orzo na čunčuku, pršutu i panceti  s malo konči. I to je to – s osmijehom su o svom receptu rekle članice Polantane.

Drugo mjesto ovog dana pripalo je „artičokima s bobom“, jelu kojeg su skuhali članovi dječjeg kazališta Škatula, a njihova voditeljica Ljiljana Garbati tako je postala jedna od onih s najvećim brojem nagrada na ovoj kaštelanskoj fešti.
Na treće mjesto plasirala se ekipa obitelji Žuljević, koji su za ovaj dan pripremili „braganju s bobom“.
Nagradu je dobilo i najtradicionalnije jelo, a ovog puta to je bio „bob s raštikom“ društva Bijaći.

- Odlučili smo skuhati jedno tradicionalno jelo, pomalo zaboravljeno, bob s raštikom i slanutkom i sa suhim mesom. To jelo danas smo, na jedan način, pokušali oživjeti i u tome smo bili uspješni – bili su zadovoljni članovi Bijaća.

Nagrada za najinovativnije jelo pripala je Veselim prijateljicama,  a one su skuhale „paprike s bobom“, odnosno paprike punjene mesom i bobom. Najkreativnijim jelom proglašena je čokolada s bobom ekipe Pozitiva.
Već prema tradiciji, proglašena je najbolja muška i najbolja ženska ekipa, a glavna jela ovog su im dana bila slična, kuhali su bob s junetinom.
Najbolja ženska ekipa tako je bila ekipa iz srednje škole Braća Radić, a najbolja muška ekipa, koja je na brce donijela mnogo pozitivne energije, bili su članovi MK Uspomena.

- Svake godine razbijamo glavu što i kako pripremiti i ove smo godine odlučili skuhati nešto jednostavno, a odluka je pala na bob s junetinom, onako kako su ga kuhale naše majke. Uz to smo nadodali malo glazbe s gitare i malo pisme i eto, postali smo najbolja muška ekipa – zaključili su kaštelanski bajkeri.

Osim nagrađenih na fešti su kuhali i članovi udruge Opor Botići, planinari, ribiči, vinari, veslači i mnogi drugi pa tako i kaštelanski novinari i organizatori skorašnjeg Lovestock festivala, koji za svoj „bob s plodovima mora“ i „žepićima punjenim bobom“ ni ove godine nisu bili prepoznati od strane stručnog suda. No većinu jela, pa tako i ova, prepoznali su posjetitelji, pa su teče i lonci bili prazni u roku dva sata od početka fešte.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij