hren
 

SUSRET S PROMIŠLJANJIMA
Dragovoljačko – braniteljska udruga Stina pradidova u suradnji s župom Uznesenja blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću, pokrenula je održavanje susreta branitelja, njihovih obitelji, ali i ostalih zainteresiranih, koja donose niz različitih tema koje svoje uporište imaju u svakodnevnom životu, vjeri, emocijama i međuljudskim odnosima.

Nakon što je prije nekoliko mjeseci održan prvi susret s predavanjem na temu „Kako dalje“, ovog petka u mjesnoj župnoj crkvi u Kaštel Lukšiću, dr.sc. don Boris Vidović održao je predavanje na temu „Zahvalnost“.
Što znači zahvalnost, na čemu nismo zahvalni i zašto biti zahvalni tek su neka od pitanja na koja je ovo predavanje donijelo odgovore.

- Često nismo zahvalni jer nam dobre stvari postanu uobičajene, ne primjećujemo ih, ne primjećujemo koliko je dobrog uokolo nas, među nama i u nama samima, Muče nas problemi i u bavljenju tim problemima te u prisutnoj ljutnji i frustracijama izgubimo iz vida ono dobro i sve ono za što bi mogli i trebali biti zahvalni.
Mnogi od nas misle kako biti zahvalan kad puno toga ne funkcionira. A prvenstveno trebamo biti zahvalni jer živimo, jer dišemo, mislimo, gledamo, čujemo. Život je dar. Trebamo biti zahvalni na prijateljima, obitelji, mjestu na kojem živimo. Nikada nije sve idealno, niti smo svi zdravi, niti smo najsposobniji, niti su naša prijateljstva i obitelji bez problema, niti imamo sve što nam treba,  niti smo samo mi zaslužni što živimo baš na ovom mjestu. Važno je shvatiti da zahvalnost ne znači da nemamo problema već da se izdižemo iznad tih problema – kazao je u svom izlaganju don Boris Vidović i ustvrdio kako je zahvalnost utkana u temelje kršćanske vjere.

- Sama riječ euharistija znači zahvalnost i to je nama u konačnici izvor, jer iz euharistijskog odnosa s Kristom crpimo tu zahvalnost, dobivamo dar da smo u tom intimnom odnosu s Bogom i poslani smo ići prema drugima s tim stavom. To su puno dublje stvari od ovih koje svakodnevno živimo. I kroz taj stav zahvalnosti, živeći na toj posebnoj razini, čovjek može biti sretniji, u takvom raspoloženju ići iz dana u dan i susretati druge – poručio je predavač.

Don Boris Vidović ove je večeri, kao jedan od primjera što znači zahvalnost, njenu povezanost s ljubavlju te kako zahvalnost i ljubav djeluju na čovjeka, naveo i eksperimet koji je japanski znanstvenik Masaru Emoto radio s vodom i njenom reakcijom na vibracije koje joj se emitiraju putem običnih riječi, pri čemu je voda najljepšom strukturom svojih kristala reagirala upravo na vibracije riječi zahvalnost i ljubav.

- Ljudsko tijelo sastavljeno je od velikog postotka vode zbog čega i mi reagiramo na te riječi baš kao i voda. A kombinacija riječi zahvalnost i ljubav stvaraju najljepše oblike i na njih i voda i ljudi najbolje i najljepše reagiraju – zaključio je don Boris.

FOTO: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij