hren
 

ANALIZA - Podaci Ministarstva gospodarstva i HOK-a
U Hrvatskoj je na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Nakon što je, zbog gospodarske krize od 2011. do 2016. godine u Hrvatskoj ugašeno oko 10.000 obrta i izgubljeno 23 tisuće radnih mjesta, obrtnici i mali poduzetnici prevladali su krizu, a brojke posljednjih nekoliko godina ponovo rastu i dokazuju da su upravo oni najvitalniji dio i najveća snaga hrvatskog gospodarstva. Pozitivnim trendovima i povećanju broja obrtnika svakako doprinose i mjere kojima država i jedinice lokalne samouprave potiču samozapošljavanje, otvaranje obrta i njihovo poslovanje, što je dovelo do pravog poduzetničkog booma u posljednjoj godini. U proteklih godinu dana otvoreno je, tako, 5.219 novih obrta, gotovo dvostruko više nego u godini prije toga, kad ih je otvoreno 2.381.
U Hrvatskoj je, tako na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Mi smo pak, kao i uvijek, analizirali kakva je situacija u gradovima i koji od njih bilježe najveći rast obrtništva. Općenito, situacija je i tu znatno bolja nego lani pa rast obrtništva u petogodišnjem razdoblju bilježi čak 80 gradova, dok ih je u našoj prošlogodišnjoj analizi bilo tek 57. Kada se, pak, uspoređuju brojke na godišnjoj razini, rast broja obrtnika još je veći i bilježi ga čak 98 gradova.

Na petogodišnjoj razini, daleko i uvjerljivo najveći rast broj obrtnika i dalje bilježi Grad Dubrovnik – čak 38 posto. U Dubrovniku je tako, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, na kraju 2014. bilo 1.168 obrta, a na kraju prošle godine ih je bilo 1.607. Samo u posljednjih godinu dana, od travnja 2018. do travnja ove godine, Dubrovnik je dobio 179 novih obrtnika, što je rast od 13 posto na godišnjoj razini.
Najveći rast u posljednjih pet godina bilježe, potom, Solin, Kaštela, Donja Stubica, Opatija, Oroslavje, Split, Osijek, Križevci i Vrlika.

Na godišnjoj pak razini najveći rast, od 19 posto, bilježi pak Grad Lipik koji ima čak tri poduzetničke zone i dva inkubatora, a ove su godine za poduzetnike izdvojili 400 tisuća kuna. Odmah nakon Lipika, sa rastom od 17 posto je Grad Novska, jedini grad u zemlji u kojem poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti i preko 100 tisuća kuna potpora za samozapošljavanje. Tu su još Valpovo, Dubrovnik, Solin, Osijek, Dugo Selo, Glina, Kutjevo i Krapina.

Gledajući, pak, per capita brojke, najviše je obrtnika u Gradu Hvaru – 102 na tisuću stanovnika, potom u Novalji – 89, Komiži – 78, te Rabu, Krku, Biogradu na Moru, Poreču, Supetru, Cresu i Visu.


Dubrovnik: Obrtnicima povećali sredstva na preko milijun kuna

Dubrovnik subvencionira tradicijske obrte na području Grada, za što će ove godine izdvojiti preko milijun kuna. Iznos raste upravo zbog povećanja broja tradicijskih obrta pa je prošle godine iznosom od 720.000 kuna subvencionirano 30 tradicijskih obrta i uvedena cjelogodišnja subvencija - 12 mjeseci po 2.000 kuna mjesečno. Ove godine uvjete natječaja zadovoljavaju 42 obrtnika.
'Mjera subvencije koju Grad osigurava za tradicijske obrte pokazala se kao dobra i odlično prihvaćena od samih obrtnika pa ćemo tako ove godine rebalansom proračuna povećati iznos za subvencije s planiranih 770.000,00 kuna na 1.020.000,00 kuna. Obrtnici su nam važni, oni su značajan dio svakog gospodarstva, a posebnu pažnju posvećujemo obrtnicima o povijesnoj jezgri Dubrovnika', ističe gradonačelnik Mato Franković.

Opatija: Milijun kuna za potpore

Broj obrtnika u Opatiji se u zadnjih pet godina povećao za 17 posto, a Grad je u proteklih osam godina za potpore poduzetnicima i obrtnicima izdvojio preko dva milijuna kuna. Ove, pak, godine dodatno povećavaju izdvajanja na čak milijun kuna i upravo su otvorili javnu raspravu o novim mjerama za potpore malim poduzetnicima kojima će Grad ubuduće sufinancirati prijave projekata na EU fondove, kao i kamate na kredite koje dižu kako bi financirali izradu EU projekata.

'Programom poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva te razvoja opatijskog zaleđa do sada smo pomogli zaposliti 94 osobe i otvorili isto toliko novih obrta i OPG-ova. Ove smo godine za taj program izdvojili 900 tisuća kuna, no već sada nam je jasno da to neće biti dovoljno te ćemo dodatna sredstva zatražiti prvim ovogodišnjim rebalansom. Namjera nam je zadržati mlade, poduzetne ljude u Opatiji te im pomoći da osiguraju pristojan život za svoje obitelji', ističe gradonačelnik Ivo Dujmić.

Oroslavje: Grad pokriva kamate na kredite

Obrtništvo raste i Gradu Oroslavju, a gradonačelnik Emil Gredičak vjeruje da su tome doprinijele i njihove mjere.

'Obrtnicima subvencioniramo dio kamata na kredite tako da oni otplaćuju samo glavnicu, oslobađamo ih plaćanja komunalnog doprinosa od 50 do 100% i komunalne naknade prvu godinu 100%, a drugu i treću godinu 50%. Svakom gospodarstveniku i obrtniku pristupamo i na individualni način te kroz otvorenu i transparentnu gradsku upravu odgovaramo i na pojedinačne zahtjeve shodno mogućnostima grada. Također, rješavamo infrastrukturne i komunalne potrebe investitora te nastojimo prilagoditi prostorno-urbanističke planove, u interesu poticanja malog i srednjeg poduzetništva, ali i ukupnog razvoja grada', pojašnjava Gredičak.

Križevci: Obrtnike uključili u kreiranje mjera potpora

Broj obrtnika za 17 posto se povećao i u Križevcima čija gradska uprava mjere potpora osmišljava u izravnoj komunikaciji i sastancima sa samim obrtnicima.

'Obrtnici su nam itekako važni jer pridonose razvoju gospodarstva i stvaraju nova radna mjesta. Grad Križevci ima nekoliko mjera koje obrtnici mogu iskoristiti za unapređenje svog poslovanja i mogu reći da se vidi kako je prošle godine porastao broj korisnika mjera što znači da su obrtnici prepoznali podršku grada, ali i da smo mi te mjere dobro komunicirali, kroz zajednička okupljanja s obrtnicima ili pojedinačne sastanke', ističe gradonačelnik Mario Rajn.

Novska: Jedini u zemlji poduzetnicima daju 100 tisuća kuna

'Mjerama potpora poduzetnicima i obrtnicima uspjeli smo preokrenuti negativne trendove i potaknuti mlade da se bave poduzetništvom. Uz novčane potpore, pružamo im i konzultantske usluge u Razvojnoj agenciji Novske te ih međusobno povezujemo. Na taj način u proteklih je godinu dana osnovano 40-ak novih obrta sa 70-ak novih radnih mjesta. Posebice veseli i 13 novih tvrtki u sektoru izrade video igara u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj', kaže gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Valpovo: Po prvi put uveli potpore obrtnicima

U godinu dana broj obrtnika u Valpovu porastao je za 13 posto, a gradonačelnik Matko Šutalo ističe kako je to dokaz njihove odgovorne politike i osmišljenog programa potpora. Za potpore poduzetnicima ove godine planiraju pola milijuna kuna, a najavljuju i dodatne poticajne mjere.

'Grad Valpovo ulaže maksimalne napore i pruža financijsku i stručnu pomoć obrtnicima sa svojeg područja, ali i usko surađuje s Udruženjem obrtnika Valpovo kao krovnom institucijom', kaže nam tako gradonačelnik.

Novalja: Pola milijuna kuna za obrtnike

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo ističe kako Novalja ima dugu tradiciju obrtništva i poduzetništva, a otkako su postali grad i administrativno središte, poduzetništvo se još jače razvilo pa danas imaju čak 325 obrtnika, odnosno 89 na 1.000 stanovnika.

'U Novalji je privatni sektor dominantan, naši obrtnici i poduzetnici su žilavi i vrlo uspješni, a mi im dajemo dodatni vjetar u leđa sa pola milijuna kuna poticaja i raznim olakšicama i tako što im maksimalno izlazimo u susret i brzo rješavamo njihove probleme i zahtjeve. Uz to, gradimo Poduzetnički inkubator koji bi se trebao koncentrirati na mlade poduzetnike', kaže Dabo.

Poreč: Povećali potpore za mlade poduzetnike i žene

Grad Poreč ima ukupno 964 obrtnika, 58 po stanovniku. Gradonačelnik Loris Peršurić objašnjava kako kontinuirano ulažu u unaprjeđenje uvjeta za razvoj poduzetništva, te kroz sedam mjera novčano pomažu svoje obrtnike.

Ove su, pak, godine povećali iznose potpora za mlade poduzetnike i žene poduzetnice, a dobivaju i sve više zahtjeva za potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, samozapošljavanje te za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata.

Supetar:  Prvi u Hrvatskoj po porastu zapošljavanja

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković konstatira kako je rast broja obrtnika logičan s obzirom da je Grad Supetar prvi u Hrvatskoj po porastu zapošljavanja.

'Grad Supetar je donošenjem novog  prostornog plan otvorio mogućnosti za  gradnju novih turističkih sadržaja tako da očekujemo izgradnju novog kampa, novih hotela, te imamo i prvi  kongresni centra u Supetru. Sve su to vrlo važne Odluke i pomaci koji će dugoročno zaista omogućiti produljenje sezone, s time i duži i kvalitetniji rad obrtnika i poduzetnika', ističe gradonačelnica. Obrtnike i poduzetnike, kaže, potiču nizom mjera, pa tako među ostalim sufinanciraju kamate na poljoprivredne kredite i već treću godinu zaredom provode projekt ''Poduzetnik'' gdje dodjeljuju bespovratna sredstva i novčane potpore.

Cres: Prioritet - poticanje realnog sektora

Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako ističe kako im je uz unapređivanje infrastrukturno-komunalnih uvjeta otočnih naselja, upravo poticanje razvoja realnog sektora jedan od prioriteta pa ih ne iznenađuje što je Grad Cres među top 10 gradova po broju obrtnika.

'Nizom mjera nastojimo olakšati poslovanje našim poduzetnicima i obrtnicima, zbog čega nosimo BFC certifikat koji potvrđuje da smo business friendly grad. Primjerice, u poslovnoj zoni smanjili smo komunalni doprinos za 30%, a zemljište dajemo na raspolaganje kroz institut prava građenja što poduzetnicima olakšava prve godine poslovanja. Osim toga, Grad već dugi niz godina subvencionira vodu poduzetnicima, obrtnicima i iznajmljivačima na područjima gdje još nemamo vodovod, a kroz sustav malih potpora redovito sufinancira poljoprivrednike', ističe Jurjako.  (gradonačelnik.hr/, Marija Pulić Drljača)

Županije: Najviše obrtnika u Istri, najveći rast u Osječko-baranjskoj županiji

Od županija, najveći broj poduzetnika ima Istarska – 7.690 ili 37 po stanovniku. Na drugom je mjestu Dubrovačko-neretvanska sa 4.007 ili 32,7 po stanovniku, potom Šibensko-kninska sa 3.264 ili 29,8 po stanovniku, Primorsko-goranska s 8.238 ili 27,8 po stanovniku te Zadarska sa 4.582 ili 27 po stanovniku. Najveći rast broja obrtnika u zadnjih godinu dana bilježi, pak (izuzmemo li Grad Zagreb), Osječko-baranjska – 8,47 posto, potom Dubrovačko-neretvanska 7,98 posto, Požeško-slavonska 7,87 posto, Zagrebačka 7,29 i Splitsko-dalmatinska – 6,82 posto.

Petrinja rekorder po ulaganju u obrtnike i poduzetnike, Pula jedini grad u prvih 10

Višegodišnje analize podataka Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike i obrtnike pokazuju da za njih najviše izdvajaju mali i srednji gradovi te da su ta izdvajanja u najvećem broju gradova ispod 1 posto proračuna. U velikoj mandatnoj analizi u kojoj smo analizirali podatke od 2013.—2015. godine, pokazalo se da je za poticaje poduzetnicima tek pet gradova izdvojilo preko dva posto proračuna. Već godinu kasnije vidjele su se naznake pozitivnijeg trenda, s 10 gradova koji za podupiranje poduzetništva izdvajaju preko 2 posto proračuna, a slična je situacija bila i u 2017. godini – posljednjoj za koju postoje službeni podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna. Uvjerljivi rekorder po izdvajanju, jer za obrtnike i poduzetnike iz proračuna izdvajaju gotovo devet posto proračuna, je Grad Petrinja, dok je jedini veliki grad u top 10 bila Pula.

Izvor: gradonacelnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij