hren
 

KAKO SE GLASOVALO PO BIRAČKIM MJESTIMA
Nešto više od četiri dana prošlo je od izbora za zastupnike u EU parlamentu, tijekom kojih mediji, ali i ulični razgovori često za temu imaju rezultate tih izbora. Za neke su rezultati bili očekivani, neki su ugodno, drugi neugodno iznenađeni, no može se zaključiti kako ipak nije sve proteklo prema prognozama pa je jedan zastupnik nekima priuštio titulu pobjednika, a drugima gubitnika izbora.

O rezultatima izbora na državnoj i županijskoj razini ovih smo dana podosta slušali, a mi smo odlučili brojčano analizirati kako su glasovali Kaštelani, prema biračkim mjestima i mjesnim odborima.

Na samom početku naglasimo da su rezultati na jednom biračkom mjestu učinili ove izbore „povijesnima“. Naime, po prvi put na jednom biračkom mjestu u Kaštelima, SDP je ostvario pobjedu u odnosu na HDZ. Za tri glasa ili 1,04 posto. Radi se o biračkom mjestu broj 2 u Kaštel Sućurcu, gdje je glasovalo 300 građana, odnosno 27,55 posto od ukupnog broja upisanih birača na tom biralištu. Njih 65 dalo je glas SDP-u, a 62 HDZ-u.

Razlozi takvog rezultata traže dodatne analize, no prve informacije govore o neslaganju dijela sućuračkih HDZ-ovaca s vodstvom ove stranke u Kaštelima, iako je poznato da sućurački ogranak ima određene povlastice, kako u kadroviranju tako i u ulozi pri formiranju gradske vlasti. Naslućuju li se, nakon ovih izbora neke promjene, tek ćemo vidjeti.

Nije sve kako se očekivalo

Na ove izbore u Kaštelima izašlo je 27,15 posto glasača ili 8.128 građana od 35.633 upisanih birača, što je 5,28 posto više nego na izborima za EU parlament prije pet godina, ali i za približno 23 posto manje nego je izlaznost u Kaštelima na državne parlamentarne izbore ili izbore za lokalnu vlast.
Najveća izlaznost po biračkim mjestima bila je upravo na već spomenutom biračkom mjestu br. 2 u Sućurcu, 27,55 posto te na biračkom mjestu broj 10 u Kambelovcu, 25,14 posto. Najlošiji odaziv bio je na broju 20 u Štafiliću i to 18,57 posto te u Lukšiću na mjestu broj 11, 19,63 posto.

HDZ je u Kaštelima na ovim izborima osvojio 27,15 posto glasova, a za usporedbu, s koalicijskim partnerima prije pet godina osvojio je 54,07 posto glasova biračkog tijela koje je izašlo na izbore. Drugi rezultat u Kaštelima ostvario je Hrast sa 13,26 posto, dok je treća politička opcija SDP sa 13,17 posto. Slijedi lista Brune Esih sa 10,37 posto, lista Mislava Kolakušića sa 8,20 posto , Mosta sa 7,96 posto, lista Marijane Petir sa osvojenih 5,21 posto glasova, Živi zid sa 5,07 posto, Pametno sa 1,94 posto te druge liste, a svakako treba spomenuti da je Amsterdamska koalicija, koja je osvojila jedno zastupničko mjesto, u Kaštelima bila tek 12. lista po rezultatima, odnosno osvojila je 0,73 posto glasova.

Rezultati po biračkim mjestima

HDZ je najbolji rezultat očekivano ostvario na biračkom mjestu broj 16 u Radunu, kao i na mjestu broj 6 u Gomilici. Najlošiji rezultat ostvario je na biračkom mjestu broj 9 u Kambelovcu te na mjestu broj 2 u Sućurcu.
SDP-ovci su u postotku najbolji rezultat ostvarili, uz biračko mjesto broj 2, na biračkom mjestu 13 u Lukšiću, dok su najlošiji bili u Radunu i biračkom mjestu 11 u Lukšiću.
Rezultati Hrasta mnoge su iznenadili na državnoj razini, ali i u samim Kaštelima, gdje je Hrast, po broju glasova, bio druga politička opcija. Najbolji rezultat imali su na lukšićkom biračkom mjestu 11 te u Rudinama, a najlošiji na biračkom mjestu broj 6 u Gomilici te 21 u Štafiliću.
Lista Brune Esih na biračkom mjestu broj 14 u Starom, po broju glasova bila je čak druga, iza HDZ-a, a vrlo dobar rezultat ostvarili su i u Rudinama. Najmanji postotak glasova ova lista dobila je na biračkom mjestu 1 u Sućurcu te na biračkom mjestu 21 u Štafiliću, gdje je svoj najbolji rezultat u Kaštelima ostvarila lista Mislava Kolakušića, kao i lista Živog zida.
Mostovci su svoj najbolji rezultat na kaštelanskim biralištima ostvarili na mjestu broj 11 u Lukšiću, a Marijana Petir značajnije je odnijela dio glasova drugim listama na biračkom mjestu broj 6 u Gomilici.

Kako su glasali mjesni odbori

Ako pogledamo rezultate prema mjesnim odborima, najviše birača svoj glas dalo je HDZ-u u Radunu, 36,16 posto te u Novom 29,03 posto. Najmanji postotak HDZ-ova lista ostvarila je u Kambelovcu 23,44 posto te u Sućurcu 24,19 posto glasova.
Hrast je najbolje rezultate ostvario u Rudinama 17,96 posto i u Kambelovcu 14,83 posto, dok je najlošiji rezultat ostvaren u Radunu 10,26 te u Gomilci 10,41 posto glasova birača u tim mjesnim odborima.
SDP-ovci su najviše, 15,40 posto glasova osvojili u Sućurcu te u Lukšiću 14 posto. Najmanje birača SDP-u je glas dalo u Radunu 6,69 posto te u Novom 10,90 posto.
Lista Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića svoj najbolji rezultat ostvarila je u Rudinama i Starom, a najlošije u Štafiliću i Sućurcu. Mostovcima su bili posebno skloni dio građana u Radunu i Štafiliću, dok su im najmanje povjerenja ukazali stanovnici u Rudinama i Gomilici.

Detalje po izbornim mjestima pogledajte u galeriji…


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij