hren

NACRT PREDSTAVLJEN, PREDSTOJI IMPLEMENTACIJA
Prijedloge i rješenja iz Nacrta Plana upravljanja obalnim područjem grada Kaštela,svim zainteresiranima,  predstavili su dr.sc. Jure Margeta, dr.sc. Lidija Petrić, dr.sc. Ana Grgić, dr.sc. Hrvoje Bartulović i dr.sc. Martina Baučić, stručnjaci sa Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Prezentacija, a potom i panel diskusija u organizaciji Javne ustanove Rera i FGAG Split održala se u srijedu 29.svibnja u dvorcu Viturri u Kaštel Lukšiću.

Moderatorica i voditeljica događaja, novinarka Sandra Barčot, uz pozdrav okupljenima, za početak je najavila  kako su ciljevi Plana, očuvanje, održivo korištenje i upravljanje obalnim područjem grada Kaštela. Nazočnima se potom, o planu i ciljevima, obratio Srećko Radnić, pomoćnik ravnatelja Javne ustanove Rera, koja je ujedno i naručitelj Plana. U svom obraćanju podsjetio je na rad stručnjaka i do sada održane radionice, sa kojih su prodiskutirali neka rješenja koja će ujedno i predstaviti,a potom slijedi donošenje Plana. Istaknuo je kako je cilj raditi na realizaciji i provedbi mjera koje se nalaze u nacrtu. Dodajmo da su nazočne pozdravili u ime izrađivača, Nikša Jajac dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, u ime grada Kaštela Marija Pelivan pročelnica za komunalno gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove kao i Mili Novak iz Javne ustanove Rera.

U izradi Plana uz stručnjake sa  Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, sudjelovali su i  njihovi kolege sa Ekonomskog fakulteta te Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu kao i biologinja iz udruge Sunce. 

Stručnjaci su sagledavajući probleme izveli tri cilja:integralno upravljanje,očuvanje i unaprjeđenje okoliša te turizam. Za svaki cilj predložen je niz aktivnosti i mjera koje bi svojom provedbom unaprijedile stanje. Neka od predstavljenih rješenja su: nasipanja plaža, podignuti obalni zidovi  sa razbijačima valova za obranu od klimatskih utjecaja i podizanja razine mora, podmorski valobran na primjeru Kaštilca  za zaštitu objekata u neposrednoj blizini mora ili na moru, modularna primjena zelenih rješenja za oborinske vode. U svojim izlaganjima naglasili su važnost  sudjelovanja svakog pojedinca na dnevnoj razini u vidu zaštite i održavanja okoliša kako bi spriječili neželjene negativne posljedice klimatskih promjena. Naveli su kako je potreban poseban pristup i različite mjere zbog specifičnosti  pojedinih lokaliteta.

Izlagačima se u panel diskusiji pridružio i  Boris Škara, pročelnik za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša grada Kaštela te zajedno sa njima ponudio odgovore na neka od postavljenih pitanja.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij