hren
 

PRISJEĆANJE UZ NEVERINKE I KUD KAROL WOJTYLA
Proteklog vikenda u Solinu i Splitu održan je Četvrti nacionalni susret hrvatskih braniteljica pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Više od 24 tisuće žena aktivno je sudjelovalo u Domovinskom ratu, a dio njih okupio se na ovom nacionalnom susretu u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, podružnica Splitsko-dalmatinske županije te pod pokroviteljstvom predsjednice države, Ministarstva branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Grada Solina.

U sklopu susreta održan je svečani program, koji je započeo svetom misom zadušnicom u Solinu, nastavio se polaganjem vijenaca poginulim braniteljima te otvaranjem izložbe zlatoveza i ratnih fotografija pod nazivom Žena – majka - ratnica .
Otvaranje izložbe, kao i svečanu akademij u Domu Hrvatske vojske u Splitu, vodio je Ante Nadomir Tadić Šutra, a skup je otvorio predsjednik Koordinacije dragovoljaca i veterana splitsko dalmatinske županije Bruno Vukić. Ovom prigodom podjeljene su i plakete ženama dragovoljkama, a uz Bruna Vukića okupljenima se obratila i Mirjana Rakijar, predsjednica Kluba žena UDVDR - ogranak Splitsko-dalmatinske županije.

U programu ovog susreta, uz ostale sudionike sudjelovali su i kaštelanska ženska klapa Neverin te članovi KUD-a Karol Wojtyla.
Neverinke su izvele hrvatsku himnu, a potom  i numere "Ljubim te do bola", " Dajem ti srce, zemljo moja" i "Tajna dvaju svjetova".
KUD Karol Woytila pred publikom su se predstavili predstavom  „Brod", autorice Doris Grgurin, nastalu u spomen na nekažnjeni zločin JNA i četnika nad najmlađim civilima, djecom iz Slavonskoga Broda. 

- Predstava "Brod" plovi već drugu godinu i opominje na djecu stradalu u Hrvatskoj i u  Bosni i Hercegovini . Žalosno je , što se još uvijek ne zna točan broj ubijene djece. Upravo danas , predsjednica Republike položila je vijenac na spomenik ubijenoj djeci u Slavonskome Brodu. Poruke govornika s ovog skupa  bile su prisjećanje na obol hrvatskih žena i djevojaka u našem obrambenom ratu, ali i njihovo sadašnje zauzimanje za boljitak Domovine i promicanje istine o Domovinskome ratu, te o čuvanju uspomene na brojne vojne i civilne žrtve – kazali su u KUD-u Karol Wojtyla.

Foto: KUD Karol Woytila


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij