hren

VINSKI UVODNIK
Predstavljanjem osam vina i isto toliko vinara iz Donjih Kaštela, koje se u ponedjeljak održalo u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću, započeo je peti tjedan Kreativnog proljeća, kojemu su osnovna tema događanja,  koja će se odvijati tijekom narednih dana, kaštelanski kašteli.

Domaćin večeri bio je Goran Pavlov predsjednik udruge Mastrinka i jedan od suorganizatora Kreativnog proljeća koje se provodi u organizaciji Javne ustanove Rera, Grada Kaštela, Turističke zajednice i klastera Zora.
Pavlov je nazočne upoznao s tri događanja koja će se ovog  tjedna održati u dvorcu Vitturi i njegovom okruženju. To su predavanje  o podvodnim arheološkim nalazištima ovog utorka kojeg organizira Muzej grada Kaštela, a o predavanju ove je večeri  više informacija iznio ravnatelj Muzeja Ivan Šuta, predavanje o uređenju obalnog pojasa koje će se održati u sklopu „Srijede u ulici Kaštelanskog crljenka“ te subotnje ture „Gost u svom gradu“ u organizaciji Turističke zajednice, tijekom koje će zainteresirani moći, u zajedničkoj šetnji uz stručno vodstvo, saznati nešto više o kaštelima Vitturi i Rušinac te povijesnim zanimljivostima u centru Kaštel Lukšića.

Na ovotjednom Vinskom uvodniku nazočni su se imali priliku upoznati s bijelim i crnim vinima te opolom nastalima u nekim od donjokaštelanskih konoba.

Ante Kuzmanić u svojoj konobi proizvodi  crljenak, plavac mali, rose od plavca malog te bijelo vino vlaške i tribljana, sorte koja je zanemarena, ali idealna za ljetne periode i velike vrućine. Ove večeri predstavio je upravo to vino nastalo iz grožđa koje raste u vinograde na području Stomorije.

Svoj pošip nazočnima je predstavio Ivica Milan, koji je kazao da ne proizvodi vina od crnih sorti, već isključivo bijela vina.

- U proizvodnji vina, bijela su vina ponešto zanemarena pa sam zbog toga naglasak stavio upravo na njih. Vinari na Korčuli pošip obavezno miješaju uz rukatac ili kako mi kažemo, maraštinu, približno do 20 posto. U mom vinogradu postoji nekoliko trsova maraštine, skoro pa slučajno, i ja svoje vino radim isključivo od pošipa -  kazao je. između ostalog, ovaj donjokaštelanski vinar.

Pošip se, uz crljenak, plavac i opolo proizvodi i u konobi Karla Žanića,kao produkt vinarske priče cijele obitelji Žanić. Ove večeri Žanić je predstavio opolo bat, koji rade od plavca, crljenka i ljutuna.

- Ljutun mu daje posebnu svježinu i prirodnu kiselinu. Ove godine je malo jači, ima miris karamele, posebnu boju. Nastaje hladnom fermentacijom, a ove je godine, zbog vremenskih uvjeta kuvalo malo duže, 25 do 30 dana – opisao je djelić nastajanja svog opola Karlo Žanić.

Gosti su ove večeri mogli kušati i vino nastalo od stare autohtone sorte glavinuša, koje je proizveo Ivica Kuzmanić te crljenak Marina Milana, koji je opisan kao jako i moćno vino.
Kuzmanićev crljenak odležao je godinu dana u hrastovim bačvama, što mu je dalo jednu posebnu aromu, koja uz prirodne arome sušenoga voća daju jedno dobro i kompleksno vino te ima jednu finoću i glatkoću, čulo se ove večeri.

Ivica Radunić, vlasnik najpoznatijeg vinograda u Kaštelima, u kojem su pronađeni trsovi crljenka koji su odigrali važnu ulogu u priči o zinfandelu i crljenku, predstavio je upravo svoj crljenak iz 2015. godine. Obitelj Radunić tradicionalno se bavi vinarstvom i vinogradarstvom te vino rade na tradicionalni način, kako su to radili i njihovi stari, a prema krilatici „manje a slađe“

- Vino je robusno, jako, ja guštam dok ga radim, nadam se da ćete i vi guštati dok ga kušate – poručio je Radunić.

U dvorcu Rušinac u čašama se ovom prigodom našao i crljenak Stafileo Nevena Vuine. U vinariji Vuina, koja dio svojih proizvoda plasira i izvan Europe, uz crljenak proizvodi se i plavac mali, babica te rose od crljenka.

Nije nedostajalo ni vina Dilatum kojeg proizvodi  PZ Kaštelacoop. Njen direktor Jurica Škrapić kratko je sve upoznao s projektom proizvodnje vina u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu te proizvodnjom vina od sedam kaštelanskih sorti,  babica, ljutun, ninčuša, dobričić, plavac mali, glavinuša i crljenak, Vino kušano ove večeri nastalo je od tri sorte, plavac mali babica i ljutun.
U svom obraćanju gostima Škrapić je naglasio važnu ulogu u cijelom projektu bivšeg direktora PZ Kaštelacoop Ante Vuletina, a upravo je Vuletin ove večeri nazočnima kratko ispričao o povijesti kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva te njihovim značajkama.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij