hren
 

IZBORNA IZNENAĐENJA
Iako su prognoze i najave govorile drugačije, službeni rezultati nedjeljnih izbora pokazuju da će u narednih pet godina Hrvatsku u EU parlamentu zastupati po četiri zastupnika s liste HDZ-a i s liste SDP-a te po jedan zastupnik Hrasta, Nezavisne liste Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije.

HDZ je i na ovim izborima, baš kao prije pet godina, dobio najviše glasova, no ipak nedovoljno da u EU parlamentu imaju najviše zastupnika. Ovaj rezultat mnogi su ocjenili kao gubitnički za najveću hrvatsku političku stranku. HDZ je na ovim izborima dobio u više županija od ostalih, no izgubio je od SDP-a u četiri najveća hrvatska grada.

(Hrvatska)

Za listu HDZ-a glasalo je ukupno 22,77 posto građana s pravom glasa, dok je prije pet godina listi HDZ-a i koalicijskih partnera glas dalo 41,42 posto birača izašlih na glasanje za EU parlament.

SDP-ovcima, koji su također osvojili četiri mandata, to je uspjelo uz 18,71 posto potpore birača. Ova stranka na prošlim je izborima, također u koaliciji, osvojila 29,93 posto glasova.

Jedan mandat Hrasta, Mislava Kolakušića i Živog zida za mnoge je iznenađenje, dok se takav rezultat od Amsterdamske koalicije nekako očekivao. Posebna iznenađenja su Hrast, odnosno Suverenisti, koji su osvojili 8,52 posto glasova te Mislav Kolakušić i njegova lista sa 7,89 posto glasova birača. Živi zid osvojio je 5,66 posto, a Amsterdamska koalicija 5,19 posto.

Mjesto u EU parlamentu, iako su im mnogi davali šanse, nisu osigurali niti Most, niti Bruna Esih niti Marijana Petir.

Na državnoj razini na birališta je izašlo 29,86 posto građana što je za nijansu bolji rezultat od prošlih izbora za EU parlament.

(županija Splitsko-dalmatinska)

U Splitsko-dalmatinskoj županij ina birališta je izašlo 28,15 posto građana s pravom glasa, a oni su većinu glasova, 26,86 posto, dali HDZ-u. SDP je u Splitsko-dalmatinskoj županiji osvojio 17,67 posto, Hrast 8,91 posto, a isto toliko i Most, Bruna Esih ostvarila je 8,29 posto, a Mislav Kolakušić 7,74 posto glasova.

Kaštelani su očekivano najviše glasova dali HDZ-u, 27,15 posto,što je ipak značajno manje nego na prošlim izborima kada je HDZ-u i koalicijskim partnerima ovdje pripalo 54,07 posto glasova. Nakon HDZ-a Kaštelani su najviše glasova dali Hrastu 13, 26 posto, a sličan postotak dobila je prije pet godina koalicija u kojoj je također bio Hrast. SDP je u Kaštelima dobio 13,17 posto, lista s Brunom Esih 10,37 posto, Mislav Kolakušić 8,20 posto, Most 7,96 postto, Marijana Petir 5,21 posto te Živi zid 5,07 posto glasova.

(Kaštela)

Na biračkim mjestima u inozemstvu, gdje je glasalo nešto manje od 11 tisuća birača, prednost je otišla na stranu HDZ-a koji je dobio 51,20 posto glasova. Te glasove HDZ je uglavnom dobio u BIH, dok je u Njemačkoj i Australiji najbolji rezultat ostvario Hrast. U Irskoj, u kojoj je HDZ dobio jedan glas,  Živi zid polučio je najbolji uspjeh.

Građani su se na preferencijalno glasovanje odlučivali tek djelomično, a prema prvim informacijama najviše preferencijalnih glasova dobila je Ruža Tomašić s liste Hrasta, 68.633 glas. Mislav Kolakušić dobio je 67.517 glasova, Biljana Borzan 63.527 glasova, Karlo Ressler  52.095 glasova,  Tonino Picula  49.754 glasa, Marijana Petir  40.046 glasova i drugi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij