hren
 

ZA SADA BEZ PROBLEMA
Jutros u 7 sati diljem Hrvatske otvoreno je 6360 biračkih mjesta na kojima oko 3,83 milijuna građana ima pravo birati 12 hrvatskih zastupnika u EU parlament, a među njima je i 21 biračko mjesto u Kaštelima gdje danas pravo biranja ima više od 35 tisuća birača.

Uz redovna biračka mjesta u Hrvatskoj, dio građana glasati će na nekom od 70 posebnih mjesta, a vezano uz Oružane snage, zatvore, ustanove socijalne skrbi i slično.

U 7 sati otvoreno je i 41 biralište u BIH, gdje hrvatski državljani biraju hrvatske zastupnike, dok se preostalih nešto više od 70 birališta izvan granica Hrvatske, otvorilo ili otvara u skladu s vremenskim zonama u kojima se nalaze pa su se tako već sinoć otvorila birališta za hrvatske državljane u Australiji, dok će se biralište u Los Angelesu otvoriti tek u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Birači svoj glas trebaju dati jednoj od kandidacijskih lista, između njih 33, a svi birači imaju i mogućnost preferencijalnog glasovanja, odnosno dati prednost jednom od kandidata na listi koju su odabrali.

Prema prvim informacijama prvi sati glasanja diljem Hrvatske prolaze bez većih problema, a isto stanje je i u Kaštelima, gdje Gradsko izborno povjerenstvo do 10.30 sati nije zaprimilo konkretnije primjedbe.

Prvi rezultati izbora znat će se večeras u 23 sata, a tijekom dana pratit ćemo stanja i izlaznost na biralištima.


KOMENTARI: