hren
 

BIRAMO 12 ZASTUPNIKA
Ove nedjelje, 26. svibnja, oko 3,8 milijuna hrvatskih građana s pravom glasa moći će na približno 6,5 tisuća biračkih mjesta birati 12 hrvatskih zastupnika koji će ih narednih pet godina zastupati u EU parlamentu, a predizborna kampanja za 33 liste i 396 kandidata završava večeras u ponoć.

Izborna promidžba službeno je počela 10. travnja, a broj lista koje su se predstavile za osam je veći od broja lista prije četiri godine. Osim na biračkim mjestima u Hrvatskoj, za izbore hrvatskih zastupnika moći će se izjasniti birači u 46 drugih država na 119 biračkih mjesta, od čega je trećina u Bosni i Hercegovini.
U Kaštelima će, više od 33 tisuće glasača, moći glasati na 21 biračkom mjestu, ovisno o adresi prebivališta.

Ono što je važno naglasiti, a vezano uz nedjeljne izbore je, između ostalog, obveza da se na biračkom mjestu građani identificiraju, uglavnom uz predočenje  osobne iskaznice ili putovnice.

Za izbore europskih zastupnika primjenjuje se preferencijalni izbor.
Svaki birač na glasačkom listiću treba izabrati samo jednu kandidacijsku listu i zaokružiti broj ispred te kandidacijske liste.
Također, kandidat može na kandidacijskoj listi koju je izabrao, dati glas jednom od kandidata na toj listi i to tako da zaokruži redni broj ispred imena i prezimena samo jednog kandidata kojemu daje prednost, odnosno preferirani glas.

- Listići će biti važeći ako birač zaokruži samo broj ispred imena kandidacijske liste te ako zaokruži i broj ispred kandidacijske liste te broj ispred imena i prezimena pojedinog kandidata s te liste.
Tako, primjerice, ako birač zaokruži redni broj ispred pojedine liste te više od jednog kandidata s te liste, glasovi će se pribrojiti listi, no ne i zaokruženim kandidatima. Ako birač zaokruži samo redni broj ispred imena kandidata, glas će biti pribrojan i toj listi i kandidatu – stoji u službenim uputama izbora.

Kako bi bile izabrane u EU parlament stranke moraju osvojiti najmanje pet posto glasova, ali  u praksi svaka kandidacijska lista u Hrvatskoj  trebat će dobiti više od osam posto glasova kako bi osigurala jedno mjesto u EU parlamentu.
Prvi rezultati izbora znat će se u nedjelju oko 23 sata.


KOMENTARI: