hren
 

OKRUGLI STOL UDRUGE SVETI JERONIM
U sklopu programa kojeg provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Dan po dan do socijalne uključenosti“,udruga Sveti Jeronim  organizirala je okrugli stol pod nazivom „Socijalno poduzetništvo u radu s beskućnicima“.

Gost predavač na skupu bio je Dado Lelas, potpredsjednik udruge MOST, jedan od onih koji ima značajno iskustvo u području skrbi o beskućnicima.
Jedna od glavnih tema okruglog stola bila je socijalno poduzetništvo kao zadnja stepenica brige o beskućnicima i to nakon pružanja i zadovoljavanja osnovnih potreba te rada na njihovom socijaliziranju i reintegraciji u društvo. Pri tome se socijalno poduzetništvo nameće kao jedini odgovor za neke ranjive skupine unutar beskućnika poput invalida rada, osoba smanjene radne učinkovitosti, onih koji su više godina višegodišnji na burzi rada, imaju smanjeno znanje uslijed duge nezaposlenosti  i slično.

Ovom prigodom spomenuti su primjeri dobre prakse u Francuskoj i Parizu gdje je kroz socijalno poduzetništvo zaposlen veliki dio beskućnika, a kroz profit koji se vraća Emmaus Paris financira rad prihvatilišta i prenoćišta.
A kao primjeri dobre prakse socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj navedeni su Roda – roditelji za akciji, ACT grupa Čakovec Mon Perin i drugi.

Kao zaključak ovog skupa utvrđeno je da je trud i rad svih institucija te udruga koje rade na problemima  beskućništva uzaludan ako se ne pomogne beskućnicima da ostvare mogućnost za dostojanstven život i osamostaljivanje te odlazak iz prenoćišta i prihvatilišta.

Sudionike okruglog stola ovog su dana pozdravili gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović te zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić, koji su u svojim izlaganjima naglasili ponos dosadašnjim radom udruge Sveti Jeronim, posebno u sferi rada s beskućnicima.

Foto: Grad Kaštela


KOMENTARI: