hren

Radnici su se iscrpljeno vukli u trliškim hrvatskim uniformama u četveroredu, vjerujući obećanjima da će biti izručeni zapadnim saveznicima ili barem preko Kurza, pa u Njemačku, a nisu znali da ih vode na Zavod za zapošljavanje s kojeg povratka nema. Pjevali su: Zooovi, samo zoooviii, svi će looo-pooo-viii za te dušu daaatiii... Dok su nadzorni i upravni odbornici jahali na stotinama blindiranih konja oko njih, a ako bi neki od radnika podigao glavu, odmah bi jedan od nadzornih odbornika ispalio rafalne fraze o boljem sutra koje ih čeka malo prekosutra.

Kolone su dolazile iz svih pravaca i spajale se u šesnaestoredove - jedni iz škvera, drugi opet iz škvera, a bilo ih je i iz željezara i ostalih budućih prodajnih centara nemoći.
Odlagali su alat u znak kapitulacije rada nad neradom, a svima su u znak zahvalnosti uručene radne knjižice s kojima su se mogli slikati za milenijsku fotografiju. Dijeljeni su im i brojni odresci - od struje, vode, telefona, smeća od televizije...

Našem čoviku treba Nadčovik koji će mu ugazit za vrat, jer jedino tako ćemo naprid; mi jednostavno bez čizme ne možemo, jer u stanju smo, ne rođenu mater, nego i rođenoga sebe opljačkat, samo ako se uhvatimo u trenutku nepažnje! - rekla je Zakonita koja je plakala gledajući četverored radnika iz Škverburga kako sporo gmiže na putu za izvjesnu nebudućnost.

Onda je HRT javio da neki od nadzornika i upravnika nisu izdržali i u znak solidarnosti s otpuštenim radnicima otpočeli štrajk sitošću i da će ić do kraja - žderat do posljednjeg batka. Bilo je jezivo gledat u izvješćima kako su navalili na jastoge i šnicele i miješano topovsko meso.
Stizali su apeli neka prestanu žderat, jer će ugrozit zdravlje nacije koja ih gleda i povraćala bi da ima šta, a to je najgore kad ti se riga na sve, a nemaš šta izrigat. A postojala je i realna opasnost da nakon zatvora naglo dobiju otvor nakon toliko žrtvovanja.

I uletio sin Blesi iz škole, da je li istina da nema ništa od Njemačke, ništa od Kurza i veze u Austriji. Kako će on sad zaradit za Harvard i Oksford u Mostaru po skraćenom programu; pa šta je ovo došlo, kako mladi neće napuštat zemlju, kad im ne daju ni pobić iz iste.
Nema, sine Blesi, od Kurza ni K. Čeka te večernja za frizere, a onda se upiši u neku vladajuću stranku i... I pusti nas da gledamo i plačemo. Evo pada i mrak, teški hrvatski mrak, tmina...


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij