hren
 

IAKO SE NE RADI O REKORDNOJ HLADNOĆI, OVAKO DUGOTRAJNO HLADNIJE RAZDOBLJE OD NORMALE NISMO IMALI GODINAMA
Toplina nas ove godine neće. Sjećate li lanjskog svibnja? Bio je to mjesec koji se po vremenskim obilježjima mogao ubrojiti u rano ljeto. Sve je počelo još u travnju kada je temperatura već “debelo” prelazila 25°C. Lani je samo jedan dan u svibnju u Splitu imao najvišu dnevnu temperaturu ispod 20 stupnjeva, a u prvih 15 dana ovog svibnja samo je dva dana bilo 20 ili više stupnjeva. 25 stupnjeva još nije dosegnuto.


Usporedba lanjskih i ovogodišnjih temperatura u drugom dijelu travnja i u svibnju (Ogimet)

S prosječnom temperaturom od 14,57°C, prva polovina ovogodišnjeg svibnja bila je za 4,1°C hladnija od prosjeka. Veće polumjesečno temperaturno odstupanje od spomenutog posljednji put se dogodilo u veljače 2012. kada je pao legendarni višednevni “Kerumov” snijeg.
Dakle, službeno, ovako hladnije vrijeme od prosjeka u 2 tjedna zaredom nismo imali više od 7 godina.

Neobično hladno svibanjsko vrijeme, očekivano, odrazilo se na površinske temperature mora. Možete li vjerovati da smo lani 12. svibnja imali temperaturu mora od 23 stupnja u Splitu, a dva tjedna nakon 25 stupnjeva? Ove godine more u Splitu do danas nije prešlo hladnih 16 stupnjeva. Jučer je na nekoliko postaja na sjevernom Jadranu more bilo 12°C, a najtoplije je na jugu, do 17 stupnjeva. Tako je more trenutno čak 7 stupnjeva hladnije nego u isto vrijeme. More je hladnije od prosjeka na cijelom Jadranu, više na sjevernom nego južnom. More će se prema kraju mjeseca lagano zagrijati, ali i dalje to neće biti vrijednosti koje će osigurati ugodno kupanje.

Izvor: dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: