hren

NA SVEČANOSTI U NERETVANSKO - DUBROVAČKOJ ŽUPANIJI
Nagrada, koju je Skupština Dubrovačko - neretvanske županije odlučila posthumno dodjeliti svećeniku i glazbeniku fra Bernardinu Sokolu za iznimna dostignuća značajna za tu županiju, uručena je prigodom proslave Dana županije i blagdana njenog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića održanoj u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, a preuzeo  ju je gvardijan samostana Male Braće fra Veselko Grubišić.

Fra Veselko Grubišić nagradu je primio iz ruku župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića i predsjednice Županijske skupštine Vilme Kosović.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, fra Bernardin Sokol rođen je 1888. godine u Kaštel Sućurcu, a zaređen je 1912. godine. Bogato obrazovanje i titulu doktora znanosti stekao je studirajući glazbu, crkveno pravo, teologiju i liturgijski pastoral u Beču i Rimu. Kao profesor predavao je u Dubrovniku i Zagrebu, a živio na otoku Badiji. Objavio je 80 svezaka zbirki za crkvenu i svjetovnu glazbu, glazbene monologe pod nazivom „25 svezaka sa 125 većih ili manjih sastavaka“ i  jedanaest Angelusa te je još za života uvršten u neke strane glazbene leksikone.
Tijekom Drugog svjetskog rata mučki je ubijen bez ikakve optužnice i suđenja, a za njega je ostao vrijedan znanstveni opus.

Nagrade Dubrovačko-neretvanske županije ove su godine, osim fra Bernardina Sokola dobili i glazbenica Meri Cetinić za životno djelo te godišnje nagrade flautistica Điva Kušelj, Ratko Krstičević, NK GOŠK Dubrovnik 1919, umjetnička škola Luke Sorkočevića, Glazba Ston, kulturna udruga „Ivo Lozica” te Narodna glazba Blato.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij