hren
 

ĐIR U DUJI OD AERODROMA DO SPLITA
Nova linija javnog prijevoza broj 2, jutros je u 6.40 sati po prvi put krenula iz Zračne luke u Resniku, brzom cestom kroz Kaštela te Poljičkom ulicom u Splitu i pored splitskog pazara do terminala u Sukoišanskoj ulici. Uvođenje ove linije koja vozi potpuno novom trasom, pozdravili su svi putnici koji su se tijekom nastavka dana autobusima Prometa njome vozili, ustvrdivši da nekoliko tisuća stanovnika sjevernog dijela Kaštela napokon ima adekvatnu povezanost sa splitskim bolnicama, kampusom i centrom Splita.

Pet minuta nakon polaska iz Zračne luke, prvi polazak uslijedio je i iz Splita prema Zračnoj luci, a iako nitko nije očekivao poseban odaziv građana, za koje je ovog prvog dana prijevoz bio besplatan, putnika nije nedostajalo.
Isto je bilo i na polasku iz Zračne luke u 7.50 sati, kada su se u autobus broj 2 ukrcali predstavnici medija te direktor  tvrtke Promet Miroslav Delić sa suradnicima.
Na sljedećim stanicama u autobus je ušla nekolicina putnika, a veći broj onih koji su odlučili koristiti novu autobusnu liniju ušli su na stanicama u Kambelovcu i Gomilici. Među putnicima koji su ušli u Sućurcu bio je i kaštelanski gardonačelnik Denis Ivanović te njegovi zamjenici Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić.
Pri ulasku u autobus gradonačelnika su odmah dočekali pozdravi i odobravanje građana.

- Ovo je odlično. Cili svoj radni vijek san pješačila na posao i s posla, u svako doba dana i po svakom vrimenu. Za doć do autobusa na staroj cesti tribalo mi je nizbrdo i do 12 minuta, a uzbrdo više od 15 minuta.  Mora si tako jer je tribalo radit.  Ovo nisan mogla niti sanjat da ću imat svoj autobus prid kućom i sad ću, virujte mi, svaki dan lipo u spizu u Split. Iman penzionersku pokaznu, oden do splitskog pazara, obavin spizu i vrati me opet skoro do prid kuću – kazala nam je, vidno zadovoljna  Ane, stanovnica Vrila u Kaštel Sućurcu.

- Neću više ni mislit o tome da moram do autobusa klipsat po lipom vrimenu više od deset minuta, a kad je ružno vrime još i više. Koliko san samo cipela izderala sve ove godine – ustvrdila je Nediljka iz Kaštel Kambelovca.

Studenti, koji su nam bili suputnici u autobusu, u jedan glas su izjavili da su u odnosu na svoje kolege koji žive u južnom dijelu Kaštela, napokon oni privilegirani, jer za doći do kampusa ne trebaju krenuti sat vremena ranije i presjedati u nekoliko autobusa. Isto je konstatiralo i nekoliko gospođa, koje su ovaj prvi dan odmah iskoristile za otići do bolnica obaviti nešto što su „već neko vrijeme odugovlačile“.

Gradonačelnik Ivanović i direktor Prometa Delić bili su zadovoljni iskazanom srećom i pohvalama od strane građana, kojima su obećali, po potrebi, dodatna stajališta te dodatne termine polazaka.

Kao što smo već naveli autobusna linija broj 2, radnim danima osam puta će polaziti iz Zračne luke u Kaštelima prema Splitu, i to starom kaštelanskom cestom do Štafilića, gdje se osim početne stanice nalazi i stanica Resnik te Bile. Potom ruta vodi Škabrnjskom ulicom na brzu cestu, gdje je sljedeća stanica u blizini prostora Vlastitog komunalnog pogona, a stanica koja pripada Kaštel Starom nalazi se neposredno blizu  auto centra Vukman. Kaštel Lukšić prvog je dana bio bez odgovarajuće stanice, a prema svemu sudeći u narednim danima ista će se iscrtati nešto istočnije od glavnog raskrižja. U blizini Reto centra nalazi se stanica Kambelovac, dok je stanica u Gomilici stotinjak metara prije gomiličkog glavnog raskrižja.
Nakon Gomilice trasa linije vodi u sućuračko naselje Strinja te se ponovo vraća na brzu cestu sa sljedećim stajalištem pokraj sućuračkog vatrogasnog doma. U Sućurcu se nalaze još dvije stanice, pokraj igraonice te Metroa.
Od solinske širine trasa vodi i dalje cestom D8 sa stanicama pokraj raskrižja za Mravince, na Smokoviku te u ulici Zbora narodne garde, nakon čega skreće u Pojišansku ulicu sa stajanjem na svim gradskim autobusnim stajalištima, preko pazara, ulicom Domovinskog rata te do terminala na Sukoišanskoj.

U pravcu od Zračne luke prema Splitu, linija ima 27 stanica, dok u povratku, iz Splita prema Kaštelima ima 29 stanica, odnosno dodatne stanice Dragovode i Sv. Kajo. Broj polazaka iz Splita tijekom radnih dana jednak je broju polazaka iz Kaštela, njih osam, dok će subotom linija imati iz Splita tri, a iz Zračne luke četiri polaska.
Predviđeno trajanje vožnje, od prve do zadnje stanice je oko 55 minuta.
Ono na što su neki od putnika imali primjedbe je nedostatak nadstrešnica na novoutvrđenim stajalištima, no nadležni u Gradu Kaštela najavili su njihovu skoru izgradnju i uređenje.

Zanimljivo je da će kaštelanski gradski čelnici, kao i vodstvo Prometa, zabilježiti ovu prvu vožnju na liniji broj 2, kao dan kada su na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Splita, u povodu blagdana Svetog Duje, došli, kao jedni od rijetkih, javnim autobusnim prijevozom.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij