hren

NOVA NAJAVA: RADOVI ZAPOČINJU PRIJE OVE SEZONE
O početku projekta rekonstrukcije i izgradnje luke u Kaštel Starom, u godinama iza nas bilo je nekoliko najava, no radovi još uvijek  nisu započeli. U tim najavama projekt je, uz uređenje obalnog pojasa, sadržavao i izgradnju 162 veza za prihvat nautičkih i komunalnih plovila te plovila u tranzitu, no s nekoliko godina odmaka, u novim izjavama nadležnih, vezovi su isključivo komunalni, za potrebe domaćeg stanovništva.

Gdje je i kako došlo do promjena u najavama i zbog čega se cijeli početak radova značajno odužio? Lokacijska dozvola za ovaj projekt izdana je 2016. godine, a u prvim opisima projekta, u Gradskoj upravi Kaštela javnost su informirali kako se radi o izgradnji luke otvorene za javni promet, s predviđena 162 veza za prihvat nautičkih i komunalnih plovila te za prihvat plovila u tranzitu, odnosno uređenju deset tisuća metara četvornih obalnog i sedam tisuća metara četvornih morskog pojasa.

Zadnje najave ipak govore kako se radi o uređenju samo komunalnih vezova.

- Radi se isključivo o komunalnoj lučici za domicilno stanovništvo, neće biti nautičkih vezova niti operativne obale, samo jedan mali dio kako bi netko mogao napraviti iskrcaj ili ukrcaj putnika ako obavlja neku gospodarsku djelatnost. Cijela luka bit će za domicilno stanovništvo – kazao je prije nekoliko dana ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević.

Na naše pitanje zašto su prve najave govorile i o komercijalnim vezovima te gdje je i kako došlo do promjena, kao i isplati li se ulagati u jedan ovakav projekt koji neće donosit dobit, Maroević je kazao kako je ŽLU isključivo investitor u smislu komunalne infrastrukture.

- Nikakvog govora o nautičkim vezovima nije bilo, niti je to luka nautičkog turizma, niti postoji potreba za nautičkim vezovima u sezoni – bio je kategoričan prvi čovjek ŽLU iako je i na web stranicama Županijske lučke uprave, čiji je projekt uređenje ove luke, još 2017. godine pisalo „U luci će se osigurati potrebni prostori za operativni dio luke, te za potrebne nautičke i komunalne vezove, za ukupno 164 veza...“

A početak cijelog projekta već neko vrijeme se prolongira, no o razlozima nismo uspjeli dobiti službeno objašnjenje. Neslužbeno smo doznali da su razlozi bili različiti, od geofizičkih istraživanja, do djelovanja Konzervatorskog odjela u Trogiru.
No, kako bilo,  nadležni se nadaju kako će radovi napokon započeti prije ove turističke sezone.

- Natječaj za odabir izvođača radova bit će završen 29. travnja i ukoliko ne bude žalbe na odluku, s radovima ćemo započeti prije ove sezone. Radovi bi trebali trajati 24 mjeseca, što znači da se nadamo kako će biti završeni prije sezone 2021. godine. Investicija je visoka nešto više od 40 milijuna kuna, prvih pet milijuna dobili smo putem natječaja Ministarstva mora, a ostatak ćemo isfinancirati iz vlastitih sredstava.
Projekt, između ostalog, donosi izgradnju lukobrana u dužini od 200 metara te uređenje devet tisuća metara četvornih obalnog pojasa – najavio je Maroević za vrijeme svog nedavnog posjeta Kaštelima.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij