hren

NAŠA STVARNOST
Nakon što su Kaštelani prošlog petka i subote svjedočili pravoj drami u Kaštel Lukšiću u kojoj je razvojačeni branitelj, zaključan u stanu sa svoje dvoje djece prijetio izazivanjem eksplozije plinske boce, činjenica da je s njim u stanu bila njegova maloljetna kći, o kojoj branitelj skrbi, otvorila je cijeli niz pitanja o radu socijalnih službi.

Tijekom višesatne drame, novinari su imali priliku čuti izjave više susjeda 53-godišnjeg branitelja, prema kojima problemi s njegovim ponašanjem  nisu od jučer, prisutni su duži niz godina, što svjedoči o tome da isti ima određenih zdravstvenih i socijalnih problema. Prijetnje, razbijanje, napadi, ovisnost... tek je nešto od onoga što su poznanici nabrajali govoreći o svom susjedu, a skoro svi su postavili jedno te isto pitanje: vode li računa nadležne službe o stanju u toj obitelji budući da je od troje djece jedno maloljetno, s tim da su u vrijeme kada se ovaj Kaštelanin razvodio od supruge svo troje djece, koji su mu pripali u brakorazvodnom postupku, bilo mlađe od 18 godina?

Tragom njihovih navoda uputili smo određene upite u Ministarstvo demografije i socijalne politike te Centar za socijalnu skrb u Splitu, čiji je dio kaštelanska podružnica.

- Je li ova obitelj bila ili jest u sustavu socijalne skrbi? Kako se može dogoditi da skrb o djeci pripadne osobi koja ima problema s ovisnošću te agresivnim ponašanjem? Jesu li u Centru za socijalnu skrb Split, podružnica Kaštela, imali saznanja o problemima u toj obitelji? Kako pretpostavljam da su, makar u trenutku razvoda roditelja, bili u sustavu socijalne skrbi, zanima me prate li se daljnja postupanja i odnosi u obiteljima kod ovakvih slučajeva? Tko je bio dužan  ili mogao upozoriti nadležne na stanje? Postoji li sustav u kojem saznanja stižu od policije ili pravosudnih tijela do socijalnih radnika? Jesu li u ovom slučaju napravljeni određeni propusti te što će se dalje poduzeti – pitanja su koja smo uputili na navedene adrese.

- U vezi vašeg upita, a poštujući odredbe zakona o zaštiti privatnosti djece odgovaram kako slijedi.
Stručnom timu Podružnice Kaštela poznate su prilike u obitelji jer su provedene radnje koje su prethodile brakorazvodnom postupka roditelja koji je dovršen odlukom  suda 2015. godine. Istom odlukom djeca su povjerena na odgoj i čuvanje ocu.
Od 2015. godine pred Podružnicom Kaštela nisu vođeni nikakvi postupci u smislu zaštite prava djece niti je bilo prijava o možebitnom zapuštanju i zanemarivanju djece od strane roditelja kojemu su djeca povjerena na odgoj i čuvanje.

Centri za socijalnu skrb postupaju u takvim situacijama po Obiteljskom zakonu i po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Centrima za socijalnu skrb i policiji svi smo dužni prijaviti nasilje u obitelji ili bilo kakvu ugrozu djeteta (susjedi, rodbina, medicinske ustanove, škole, vrtići.............). Da je Podružnica Kaštela zaprimila bilo kakvu prijavu, stručni radnici postupali bi žurno po istoj (stručni radnici postupaju i po anonimnim prijavama koje nisu rijetkost).

Stručni tim Podružnice Kaštela odmah po saznanju o događajima iz Kaštel Lukšića poduzima žurne mjere obiteljsko-pravne zaštite propisane Obiteljskim zakonom, a sve u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta. – stoji u odgovoru potpisanom od strane ravnatelja Centra Ante Bjaževića.

Iako je dobiveni odgovor  konkretan pa i korektan, i ovog puta pokazuje da cijeli sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj ne funkcionira u skladu s potrebama.
Jer nitko ne može kazati da je ispravno četiri godine ne provjeriti stanje i utvrditi je li pri brakorazvodnom  postupku donesena prava odluka o dodjeli djece na odgoj i čuvanje. Isto tako nitko ne može kazati da je ispravno da socijalne službe nemaju zakonska saznanja o vođenim prekršajnim ili kaznenim postupcima protiv nekog tko vodi brigu o maloljetnim osobama.
Mnogo je toga za što bi se u ovom trenutku mogli upitati je li ispravno, a da je vrijeme da takvih pitanja više ne bude, dokaz su i nedavni slučajevi koji su zgrozili hrvatsku javnost, a u kojima je zakazao upravo sustav socijalne skrbi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij