hren

ONI BACAJU, SVI PLAĆAMO
Nakon dugotrajne borbe djelatnika nadležnih službi i nelegalnog deponija otpada sjeveroistočno od škole Ostrog u Kaštel Lukšiću, od prošlog tjedna stanje na toj lokaciji znatno je bolje, a velike količine otpada svoje su mjesto našle na odlagalištu Karepovac.

Velika akcija čišćenja provedena je u suradnji Grada Kaštela i udruge Lijepa naša Kaštela, koji su uložili vlastita sredstva kako bi različiti otpad bio uklonjen.
Zeleni otpad, stari kauči, madraci, različiti drveni, metalni i plastični namještaj tek je dio onoga što su neodgovorni građani tu bacali. Grad je nekoliko puta organizirao akcije čišćenja dijela otpada, no iz mjeseca u mjesec hrpa otpada stalno je rasla i bila prava prijetnja posebno djeci koja  tu svakodnevno prolaze na putu do škole.

Otpad je svojim postojanjem  nagrđivao i sve ljepote Botaničkog vrta i školskog maslinika u neposrednoj blizini pa su u udruzi Lijepa naša Kaštela odlučili na neki način zaštiti jedinstveni vrt lukšićke škole.
Kako je udruga dobila nekoliko tisuća kuna donacije upravo za tu svrhu, odlučili su dodatno se angažirati i srediti prostor u neposrednoj blizini vrta, a u cijelu priču ušao je i Grad Kaštela, koji će isfinancirati čišćenje preostalog dijela.


Stanje nekada

- Zapadni dio tog nelegalnog deponija pripada Botaničkom vrtu i u narednim danima postavit ćemo odgovarajuću ogradu. Taj dio, Botanički vrt koristit će za odlaganje svog zelenog otpada, kojeg ćemo potom tretirati na zakonski i prihvatljiv način. No preostali dio zemljišta i dalje će biti dostupan građanima pa ovom prigodom apeliramo na sve njih da otpad nastao u njihovim kućanstvima i vrtovima ne odlažu na tom mjestu. Ružno izgleda, izvor je zaraze i opasnosti, posebno za djecu, među kojima su i njihova djeca. U skorim planovima je i postavljanje video nadzora kako bi se i na taj način kaznili budući prekršitelji  - kazala nam je članica Lijepe naše Ivna Bućan, koja je prije nekoliko desetaka godina bila i pokretač formiranja Botaničkog vrta, dugo godina vodila o njemu brigu, a danas je, prema odluci županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, svojevrsni mentor onima koji o vrtu skrbe.

A s koliko su neodgovornosti građani postupali s tim prostorom, u čijoj je blizini i spomenik Franji Tuđmanu te uređeni park, govore i naslage različitog građevinskog materijala u istočnom dijelu navedenog prostora, kojeg ima u velikim količinama i za čije će uklanjanje Gradu trebati znatna financijska sredstva i brojni sati rada. Naravno, iz gradskog proračuna ili jednostavnije rečeno, iz naših džepova.

Foto: PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij