hren
 

U ČETVRTAK JAKO JUGO S OLUJNIM UDARIMA KOJI ĆE NA MORU PRELAZITI 100 KM/H
Naši prekomorski susjedi imaju pučku meteorološku izreku “Quattro aprilanti, quaranta duranti”, odnosno, kakvo vrijeme vlada prva četiri dana mjeseca travnja, takvo će nas vrijeme pratiti i sljedećih 40 dana.

Ako je vjerovati izreci, onda će sljedećih 40 dana biti promjenjivo jer će u sljedeća 4 dana biti i sunca i kiše.

Toplo do vrlo toplo i sunčano bit će u ponedjeljak i utorak. Dok će u ponedjeljak puhati slab dnevni vjetar, u utorak će zapuhati slabo jugo. Danas su temperature bile vrlo visoke, od 19 do čak 25 Celzijevih stupnjeva. Sutra će biti tek stupanj do dva svježije i to zbog početka puhanja juga. Bit će to uvod u promjenu vremena.

Iako stabilne vremenske prilike idu na ruku mnogima, prava kiša već odavno nije pala. Vegetacija je u fazi intenzivnog buđenja i bujanja, pa su joj u ovoj fazi oborine prijeko potrebne. Zbog višetjednog suhog vremena zaredali su požari koji su osobito česti u Zagori. Brojna vatrogasna društva već su na izmaku snaga zbog broja požara koji je već sada u nekim društvima veći nego što je uobičajeno kroz cijelu godinu. Za vatrogasce, prirodu, ali i HEP imamo dobre vijesti. Prognostički materijal sa sve većom dozom sigurnosti sve više upućuje na povećanu mogućnost nastupanja višednevnog razdoblja vrlo nestabilnog vremena s čestom kišom koja će povremeno biti i obilna.

Već u srijedu bit će promjenjivije, a samo ponegdje će pasti pokoja kišna kap. Jugo će biti umjereno do pojačano. Zadržat će se toplo, najviše dnevne temperature od 16 do 21°C. U četvrtak i petak umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Pri tom će kiša biti obilnija u noći na petak kada će mjestimice pasti preko 30 litara po kvadratnom metru. Pred zoru snijeg je moguć samo u planinama iznad 1500 metara nadmorske visine. Tijekom petka bit će više sunčanih razdoblja.

U četvrtak jako jugo s olujnim udarima koji će na moru prelaziti 100 km/h. U petak će već ujutro zapuhati umjerena tramontana, slabit će tijekom dana. Temperature većinom od 13 do 19°C.

U dane nadolazećeg vikenda promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, ali će i dalje biti povremene kiše. Pri tome će u subotu biti većinom suho ili uz slabu kišu krajem dana, a više kiše očekuje se u nedjelju. Subota će biti tiha, a u nedjelju će ponovo jačati jugo. Prema današnjim prognostičkim kartama, u nadolazećem tjednu bit će dosta kiše i bit će ponovno svježije.

Izvor: dalmacijadanas.hr

 


KOMENTARI: